Teknologigiganten Googles norske datterselskap, Google Norway as, omsatte i 2019 for rekordhøye 351 millioner kroner og dobler med det omsetning mot året før, ifølge årsregnskapet.

Det norske selskapet driver ifølge årsregnskapet i hovedsak med markedsføringstjenester for Googles europeiske hovedkontor i Irland og hadde ved årsskiftet 57 ansatte.

De reelle inntektene til Google i Norge er trolig på et helt annet nivå. Disse inkluderer nemlig Googles inntekter på salg av reklame på søkemotortreff og andre annonseinntekter i Norge.

Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM anslo i slutten av 2018 at Googles reelle inntekter ville være over fire milliarder kroner i Norge i 2019. Overfor DN presiserer han at det er estimater, men at han likevel har tro på at de treffer ganske godt.

6,5 millioner i skatteregning

Google har en forretningsmodell der annonsekjøp fra norske bedrifter ikke skjer i Norge, men i Irland der moderselskapet Google Ireland er lokalisert. Dermed blir det også beskjedne skatteinntekter til den norske stat.

Skatteregningen til Google Norway endte på beskjedne 6,5 millioner kroner, ifølge årsregnskapet.

Resultatet før skatt endte på ti millioner kroner i overskudd i 2019, til forskjell fra 2018-resultatet som endte på fire millioner kroner i underskudd før skatt.

På tampen av 2019 takket Jan Grønbech for seg som landssjef for Google i Norge. Selskapet har foreløpig ikke annonsert en ny sjef for Google Norway.

DN sendte tirsdag en henvendelse til Googles presserådgiver i Sverige, Finland og Norge, Andrea Lewis Åkerman, men har ikke fått svar.

Google har ved tidligere anledninger forklart skattepraksisen sin på følgende måte:

– Vi betaler all skatten vi er påkrevet og følger skattelovgivningen i de landene vi opererer i. Som andre multinasjonale selskaper betaler Google mesteparten av selskapsskatten sin i hjemlandet sitt, og globalt har vi betalt en effektiv skattesats på 23 prosent i løpet av de siste ti årene.

Arbeidet med «Google-skatt» er utsatt

Finansminister Jan Tore Sanner har tidligere uttalt til NRK at hans mål er å få på plass en internasjonal løsning for å skattlegge de teknologiske gigantene og at Norge ikke er tjent med å innføre en egen norsk særskatt for teknologiselskaper som Google og Facebook. Land som Frankrike og Storbritannia har varslet en egen digitalskatt, men innføringene i landene har latt vente på seg.

Sanner understreket at Norge ikke kan leve med at noe store selskaper ikke betaler skatt av verdiskapingen som skjer her i landet.

I juli uttalte avtroppende skattedirektør Hans Christian Holte at han frykter en skattlegging av de globale selskapene blir utsatt som følge av koronapandemien og motstand fra USA.

– Jeg kan ikke si annet enn at det ser tøffere ut nå enn for noen måneder siden, sa Holte i et intervju med NRK tidligere i sommer.

Holte har ledet et arbeid med skattedirektører innenfor OECD i et forsøk på å finne felles retningslinjer for å skattlegge de digitale selskapene der de faktisk har inntekter. Det opprinnelige målet var å bli ferdig i 2020, men det tror ikke den norske skattedirektøren at lenger er mulig, ifølge NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.