Google tok nok et skritt mot et sømløst kommunikasjonssamfunn da selskapet lanserte telefoni for sine gmail-brukere igår.

Eposttjenesten Gmail, som ifølge analytikere har rundt 200 millioner brukere, har lenge tilbudt chatting og tale fra pc til pc. Med den nye tjenesten kan brukerne også benytte pcen til å ringe til fasttelefoner og mobiler over hele verden, skriver The New York Times.

Kun USA
Så langt er tjenesten kun tilgjengelig for brukere i USA. Samtaler til fasttelefoner og mobiltelefoner i USA og Canada er gratis ut året, mens selskapet tar seg betalt om brukerne vil ringe andre steder i verden.

For å få tilgang til tjenesten må brukerne laste ned et tilleggprogram på sin pc. Pcens innebygde høytalere og mikrofon brukes som telefonrør, alternativt kan man koble hodetelefoner til pcen.

Velger vekk fasttelefon
Når Google tilbyr telefonsamtaler til fasttelefoner og mobiler, kan det være med på å øke konkurransen i telemarkedet. Allerede har 25 prosent av amerikanske husstander valgt vekk fasttelefonen til fordel for mobiltelefoner, viser tall fra analyseselskapet Nielsen, skriver San Fransisco Chronicle.

Skype er så langt den mest kjente nettbaserte telefontjenesten i verden. De første seks månedene i år fikk selskapet et resultat på 13 millioner dollar etter en omsetning på 406 millioner dollar. Planen er å børsnotere selskapet innen utgangen av 2011.

Konkurrerer på pris
Nå kan det børsklare selskapet få hard konkurranse å bryne seg på. Skype tar mellom 1,2 cent og 2,1 cent i minuttet for å tilby telefoni via pcen. Når Googles Gmail lanserer en tjeneste som skal være gratis i alle fall ut året, kan dette endre kartet. Googles tanke er at inntekten fra internasjonale samtaler skal være nok til å subsidiere gratisbruken. Det foreløpig usikkert når tjenesten vil bli lansert utenfor USA.

Les også: Håper på «gPad»til jul (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.