Teknologigiganten Google planlegger å skille ut sin shoppingtjeneste Google Shopping, ifølge Bloomberg. Bakgrunnen er krav fra EU, som Google må innfri senest førstkommende torsdag. Kravene kom sammen med gigantboten på 2,42 milliarder euro som selskapet fikk i juni.

Ifølge EU har Google misbrukt sin markedsposisjon ved å vise sine egne shoppingtjenester i søkeresultatene til selskapets søkemotor. Selskapet har en dominerende posisjon i markedet for internettsøk.

Google har anket boten, men for å tilfredsstille EU skiller selskapet nå ut Google Shopping for seg selv.

Dermed må tjenesten betale på lik linje med konkurrentene for å kunne komme øverst på søkeresultatene. Shoppingtjenesten vil fortsatt være en del av Google, men vil operere uavhengig og bruke egen inntekt for å kjøpe reklameplass, ifølge flere anonyme kilder med kjennskap til saken som Bloomberg har snakket med.

Større bot

Google har en god grunn til å ville tilfredsstille EU før torsdag. Ifølge Bloomberg kan selskapet få bøter på opptil fem prosent av daglige inntekter om de ikke møter kravene til EU innen torsdag.

EU ga Google beskjed om å slutte å promotere sin egen shoppingtjeneste over konkurrentenes og gjøre endringer slik at rivalene i større grad kan konkurrere innen 28. september. Om EU ikke er fornøyd med løsningen kan nye bøter vente for Google.

En av Googles løsninger er å auksjonere bort annonseplasser på søkesiden til forskjellige konkurrenter. Flere er misfornøyde med løsningen, og Kelkoo-sjef Richard Stables sier ifølge Bloomberg at de som tror på en slik løsning «ikke forstår hvordan markedet fungerer».

Google Shopping har vokst kraftig siden 2009, og ifølge Bloomberg står tjenesten for en femtedel av reklameinntektene Google genererer. (Vilkår)

Pen eller rar?
Lexus LC 500h er en bil det er litt vanskelig å forstå seg på. Men den er svært gjennomført.
02:26
Publisert: