Android-brukere blir manipulert til kontinuerlig sporing gjennom utspekulert design, misvisende informasjon og gjentagende masing, ifølge en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet, som nå klager inn selskapet for brudd på personvernlovgivningen.

– Google behandler enorme mengder lokasjonsopplysninger, som etter vår mening er blitt samlet inn uten lovlig samtykke ved å manipulere brukerne, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet i en kommentar.

Google sporer brukerne sine gjennom innstillingene «Posisjonslogg» og «Nett- og app-aktivitet», som er en del av alle Google-kontoer. Sporingen er spesielt vanskelig å unngå for alle med Android-telefoner, slik som Samsung og Huawei.

Sporer hvor vi går og hvordan vi beveger oss

Når vi har med oss mobilen, sporer Google hvor vi går, hvilken etasje vi befinner oss i, og hvordan vi beveger oss. Disse opplysningene kan settes sammen med for eksempel hva vi søker etter, og hvilke nettsider vi besøker.

Basert på funnene i rapporten «Every step you take», vil Forbrukerrådet og syv andre europeiske forbrukerorganisasjoner nå klage inn Google for brudd på den europeiske personvernlovgivningen.

– Brukerne har ikke gitt et fritt, spesifikt og informert samtykke til denne formen for datainnsamling, spesielt med tanke på hvor omfattende og massiv sporingen er, sier Gro Mette Moen.

Mener Google bryter med forbrukernes forventninger

Hun sier at Forbrukerrådet forventer at selskapene legger til rette for gode og opplyste valg og lar brukerne få kontroll over egne personopplysninger.

– Dessverre er det ikke slik i dag med Google, noe som både bryter med forbrukernes forventninger, og intensjonen bak det nye regelverket, påpeker hun.

Google ble søndag forelagt rapporten i sin helhet samt spurt om å stille til intervju, noe selskapet avslo, skriver NRKbeta.

Googles pressesjef i Norge, Helle Skjervold skriver til NRKbeta at de vil lese rapporten nøye for å se om det er ting de kan endre på. Hun skriver videre at posisjonsloggen i utgangspunktet er skrudd av og at brukerne selv kan redigere, slette eller sette den på pause når som helst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump ringte general for å høre hvordan det gikk i Afghanistan. Etter tre setninger, tok han over selv
01:33
Publisert: