EU mener Google har misbrukt sin markedsdominans for nettannonser, ved å pålegge strenge klausuler i kontrakter med tredjeparti- nettsider, skriver EU kommisjonen på Twitter. Teknologi- og IT-giganten skal ha hindret konkurrenter i å få plassert sine nettannonser på disse nettsidene.

Det var leder av EUs konkurransemyndighet, Margrethe Vestager som uttalte på en pressekonferanse at Google må betale 14,4 milliarder kroner for å ha hindret konkurranse i annonsemarkedet på nett. Dette er den tredje boten som Google får av EU.

– Selve vedtaket gjelder et avsluttet kapittel. Underveis i etterforskningen har Google tatt ut klausulene Kommisjonen mente var ulovlige, sier advokat og leder av avdelingen for EU- og konkurranserett Simen Klevstrand i advokatfirmaet Haavind.

Han mener vedtaket trolig kommer til å bli prøvd for EU-domstolene. Så langt har Google anket de to tidligere bøtene de har fått fra EU.

«Det kan komme flere saker»

– Kommisjonens poeng er at aviser og andre nettsider som bruker Googles søkeløsning, skal ha et valg når det gjelder betalte annonser. Annonsørene som har kjøpt søkeord hos Google skal ikke automatisk følge med på kjøpet, sier Klevstrand.

Han tror boten vil blåse nytt liv i debatten om EU behandler amerikanske selskaper strengere enn europeiske.

– Det kan komme flere saker mot Google. Det er interessant at Vestager på presskonferansen valgte å trekke frem at Google fortsatt er under etterforskning når det gjelder Googles andre produkter Google Jobs og Google Local Search.

Hindret konkurranse gjennom søkemotor

EU uttalte i 2016 at Google har hindret konkurranse fra annonser gjennom AdSense, som er en søkemotor som Google tilbyr til for eksempel annonsører, forhandlere, telekommunikasjons-nettsider og aviser. Her komme søkeord som er betalt for opp som første treff i listen over relevante treff.

Kommisjonen har undersøkt om EU har brutt reglene ved å hindre konkurranse, ved å stoppe konkurrenter av AdSense, og om Google hindrer at det kommer opp andre treff og søkeord som har blitt kjøpt opp fra andre enn Google. Ifølge Kommisjonen skal Google ha lagt restriksjoner på den muligheten som nettsider har med å få betalte treff fra både AdSense og konkurrenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hackere vil angripe arbeidsgiveren din. Slik unngår du å bli «døren» inn
DNs teknoekspert forklarer.
02:41
Publisert: