Selskapet bak verdens dominerende internett-søkemotor lager nytt toppselskap som får navnet Alphabet, endrer selskapsstruktur og omrokkerer i toppledelsen.

Google Inc., som frem til nå har vært kjent som selskapet bak søkemotoren Google, eier av videotjenesten Youtube og utvikler av en rekke andre tjenester på internett, varsler mandag kveld store endringer i selskapet.

Toppsjef Larry Page, som startet selskapet sammen med Sergey Brin i 1997, avslørte planene i et blogginnlegg.

Google-aksjen, som endte moderat ned i ordinær handel, stiger nær seks prosent i utvidet handel på Nasdaq-børsen mandag kveld.

I blogginnlegget begrunner Page selskapsendringen blant annet ved å vise til deler av innholdet i et aksjonærbrev han skrev sammen med medgrunnlegger Brin for 11 år siden:

«Google er ikke et konvensjonelt selskap. Vi akter heller ikke å bli et».

Vil ta store steg
"Vi gjorde mange ting som virket som galskap der og da. Mange av de gæærne tingene har nå over en milliard brukere, som Google Maps, Youtube, Chrome og Android. Og vi har ikke stoppet der. Vi prøver fortsatt å gjøre ting andre synes er galskap, men som vi er overbegeistret over.

Vi har lenge ment at over tid har selskaper en tendens til å bli komfortable med å gjøre den samme tingen, og bare gjøre gradvise endringer. Men i teknologiindustrien hvor revolusjonære ideer driver de neste store vekstområdene, må man være litt ukomfortable for å fortsatt være relevant", skriver Google-gründer Larry Page i bloggen.

Blant de viktigste endringene som varsles mandag er:

  • Google danner et nytt selskap, Alphabet, som ifølge Bloomberg News i praksis blir et nytt eierselskap
  • Larry Page blir toppsjef i Alphabet, mens Sergey Brin blir president i selskapet
  • Alphabet vil ifølge Bloomberg News stå som eier av selskapene Google Inc. og Google Ventures, Google Capital, Google X og andre datterselskaper.
  • Alphabet Inc vil erstatte det børsnoterte Google Inc. Aksjer i Google Inc vil bli konvertert til like mange aksjer i Alphabet Inc.
  • Det er ikke et mål at Alphabet skal bli en stor og kjent merkevare. Målet er at Alphabet-selskapene skal bli uavhengige og skape sine egne merkevarer, skriver Page i blogginnlegget
  • Selskapet Google vil fremdeles inneholde selskapets kjente internettjenester, men vil ifølge Page bli slankere. Blant annet vil selskaper som er langt unna dagens kjernevirksomhet i stedet bli en del av Alphabet
  • Sundar Pichai, som i dag er nestkommanderende i Google Inc, vil erstatte Page som toppsjef i Google

Google legger om strukturen for å lage et mer markert skille mellom kjernevirksomheten og mer langsiktige utviklingsprosjekt. Ifølge Bloomberg News vil grunnleggerne Page og Brin fremover få mer strategiske roller, mens den daglige driften av selskapets kjernevirksomhet overlates til andre.

Les også:

Vår tids genier

Fra ”sosialen” til mangemilliardær

Ordinære brilleinnfatninger blir smarte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.