I takt med de store teknologiselskapene i Silicon Valleys enorme dominans, har de fått større og større oppmerksomhet fra amerikanske myndigheter. Tidligere i år ble det klart at både Google, Facebook, Amazon og Apple ble satt under en såkalt antitrustetterforskning, for å undersøke om de er blitt for mektige.

Mandag ble starten på nok en etterforskning mot Google – fra hele 50 delstatsadvokater. De tilsvarer den norske regjeringsadvokaten, men representerer hver sin delstat eller amerikanske territorier, og skal undersøke om selskapets dominans innenfor søk og annonsering, som er selve kjernen i selskapets virksomhet. Kun California og Alabama har avstått fra å være med.

Ni av ti søk er Google

Det er regjeringsadvokaten i Texas, Ken Paxton, som leder etterforskningen.

– Det er ikke noe galt i at et selskap blir størst hvis det gjør det gjennom fri konkurranse, men vi har sett bevis på at Googles forretningspraksis kan ha undergravet forbrukernes valg, kvalt innovasjon, brutt brukernes personvern, og gitt Google kontroll over flyten og formidling av digital informasjon, sa han til reporterne utenfor Høyesterett i Washington, D.C. mandag, skriver Financial Times.

Google er eid av morselskapet Alphabet, og har ifølge CBS News en markedsverdi på 820 milliarder dollar. I fjor hadde det en omsetning på 137 milliarder dollar, og inntekter på 31 milliarder dollar.

Ifølge estimater det amerikanske nyhetsnettstedet har hentet inn, vil Google kontrollere 31 prosent av den globale annonseomsetningen i år. Ni av ti digitale søk går gjennom Google, og selskapet har fått kritikk for å prioritere sine datterselskaper i søkeresultatene.

– Når datteren min er syk og jeg søker etter råd eller leger, vil jeg ha de beste – det beste rådet eller de beste legene – ikke de som har brukt mest på annonsering, sa regjeringsadvokat Leslie Rutledge i Arkansas foran reporterne i Washington, D.C.

Også Facebook undersøkes

Etterforskningen av Google er den siste i en lang rekke av de ulike teknologiselskapenes markedsdominans. Fredag ble Facebook satt under etterforskning fra åtte stater. Denne er ledet av New Yorks regjeringsadvokat Letitia James. I tillegg har Federal Trade Commission lansert en egen antitrustetterforskning av selskapet.

Også Justisdepartementet og Kongressen gjennomfører etterforskninger av selskapene, og undersøker mulighetene for å kunne dele opp selskapene, skriver Forbes.

– Vi ser frem til å vise hvordan vi investerer i innovasjon, gir tjenester folk vil ha, og engasjerer oss i robust og rettferdig konkurranse, skrev Googles visedirektør globalt Kent Walker i en bloggpost på fredag om etterforskningen fra Justisdepartementet.

Både Facebook og Google har allerede fått gigantiske bøter fra EU for brudd på konkurranselovgivningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.