Google har uttalt at de vil kreve at andre søkemotorer må betale for å bli et av standardalternativene man kan velge mellom, når europeiske brukere setter opp sine innstillinger for sin Android-enhet, skriver CNBC.

Selskapet skrev fredag et innlegg om at europeiske brukere av Android enheter fra og med 2020 vil få opp andre søkemotorer enn Google som alternativer når de setter innstillingene for nettleseren Google Chrome.

Auksjon

For å komme opp på listen over alternativene må de rivaliserende søkemotorene by i en auksjon, uttalte selskapet.

I hvert enkelt land vil det minst være tre søkemotorer å velge mellom i tillegg til Google. De tre selskapene som byr høyest i auksjonen er de som vil komme opp som standardalternativer i hvert enkelt land.

Google vil sette en minimumsgrensene for budet. Dersom ikke selskapene har innfridd minimumsbeløpet vil Google velge ut søkemotorer som ikke har vist interesse, men ikke innfridd kravet.

Tidligere har man også kunne bruke andre søkemotorer enn Google, men nå vil andre alternativer komme opp som standardvalg allerede når du setter innstillingene på enheten.

Fikk bot for påståtte konkurransebrudd

Nyheten kommer som følge av at Google mottok en rekord høy bot på fem milliarder dollar i fjor som ble pålagt av Europakommisjonen, som følge av brudd på konkurranseloven. Noe av det konkurransemyndighetene i EU reagerte på var at søkemotoren Google var det eneste standardalternativet, når du åpnet nettleseren Google Chrome fra en Android-enhet.

Google har siden anket boten og sagt de gjør en rekke endringer for å overholde EUs krav. Dette er muligens en av tiltakene de iverksetter, men spørsmålet er imidlertid om dette også er konkurransevridende ettersom andre søkemotorer må kjøpe seg plass gjennom en auksjon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.