Samtidig som Tiger Woods spiller sin første turnering siden skandalen rundt ham startet, lanserer EA Sports Tiger Woods PGA Tour Online denne uken. Spillet er ikke bare en ny tittel - det er den største satsningen på et nettleserspill hittil.

Spillet foregår ikke bare på nettet - det lever innenfot nettleseren, og er således løsrevet fra pc-en du spiller det på. Det forandrer spillereglene på mer enn en måte, ikke minst prisingen.

Velg prisen selv
Med Tiger Woods Online er inngangsbilletten gratis. Man kan registrere seg og spille sin første runde på et par minutter. Så å si alle pc-er med internettilkobling kan kjøre spillet uten problemer. For de minst engasjerte spillerne kan dette holde lenge.

Tradisjonelt sett har spillene i Tiger Woods PGA Tour kommet ut hvert år. Og hvert år har fansen måtte kjøpe spillet på nytt, for noen hundrelapper.

– Dette er en helt ny retning for sportsspill. Vi har allerede gjort det samme med Battlefield Heroes og vurderer nettleserversjoner av andre sportstitler som Fifa, sier markedssjef Hans Moe i Electronic Arts Norge.

Den gamle modellen har gitt heftig omsetning. Konkrete tall for individuelle spill vil ikke Electronic Arts gå ut med, men i Norge selger de mest populære spillene gjerne 150.000 eksemplarer. Disse spillene har startpris rundt 400 – 600 kroner, og dette gir det omsetningstall de fleste musikkartister og filmimportører bare kan drømme om.

Køllene koster
Så hvordan skal pengene nå tjenes? Alt er selvsagt ikke gratis i den nye modelle heller. Ønsker man tilgang til flere baner, bedre ferdigheter og mer utstyr i spillet må man betale for det. Som i den virkelige verden må man altså være villig å punge ut for de hetigste køllene. EA Sports satser på at det er nok interesserte spillere som ønsker å betale for medlemskap og utstyr til at prosjektet går i pluss.

– Spillerne kan tegne medlemskap på års- eller månedsbasis. I tillegg bruker vi mikrotransaksjoner for å la spillerne kjøpe seg ting i spillet eller tilgang til en turnering eller bane, sier Moe.

Spillet har en egen valuta, points, som brukes til green-fee og andre ting. Man kan forhåndsbetale for points og ønsker man å spille i en turnering koster det én euro per runde. Men det finnes også gratis turneringer.

Gratismedlemmer kan velge mellom fire standard utseender, mens de som betaler kan tilpasse hvordan spilleren skal se ut.

 

Markedet kan være svært stort. Da spillet var i åpen beta, det vil si en prøveversjon som er åpen for alle, registrerte 434.000 spillere seg de første tre ukene. Norge var blant de ti landene med flest medlemmer.

– Norge er alltid langt fremme når det gjelder nettspill av alle typer, sier Moe.

Og i Tiger Woods tilfelle er det nok av betalingsvillige spillere, for her er tenåringsguttene i mindretall. 34 prosent av de registrerte spillerne i den første testfasen var over 34 år. 20 prosent var over 50 år og 90 prosent har spilt golf i virkeligheten.

Evigvarende
For spillerne har Tiger Woods Online den fordelen at man kan bygge opp ferdigheter og meritter over tid. De tradisjonelle spillene i Tiger Woods- serien har tvunget spillerne til å begynne på nytt hvert år og for hver nye versjon.

Andre fordeler er at spillet skaper sitt eget nettsamfunn for golfinteresserte og spillinteresserte. Med hele verden som klubb kan man når som helst komme i gang med en flerspillerrunde. For de som spiller sjelden eller kort tid hver gang kan man avbryte en runde og gjenoppta den når det passer. Siden spillet kjører i nettleseren kan man spille på en hvilken som helst pc, ikke bare hjemmepc-en man tidligere ville installert det på.

 

Spillbarhet
Spill i nettlesere har tradisjonelt ikke vært spesielt gode teknisk, selv om teknologien har utviklet seg kraftig. Mange har hatt høy spillbarhet og vært svært avhengighetsskapende, men den tekniske kvaliteten har vært begrenset. Men med Tiger Woods Online heves denne listen betraktelig. Spillet ser og høres mer enn bra nok ut, selv om det har sine begrensninger. Det er nok ikke tilfeldig at det er golf og ikke basketball eller hockey som er valgt i denne omgang.

– 95 prosent av spillerne i testen sier de er fornøyd med grafikken, sier Moe.

Vi har rukket å spille noen runder av spillet og er veldig imponert. Spillbarheten er mer enn bra nok. Nettversjonen står ikke noe tilbake for de tradisjonelle spillene i samme serie som vi har kjennskap til.

Spillet justerer automatisk kvaliteten på lyd og bilde tilsvarende nettilkoblingen din og pc-ens kapasitet. Kraftig utstyr og internettlinje er altså en fordel, men man klarer seg fint med middels utstyr. Det er golf og ikke teknologi som står i sentrum for Tiger Woods Online.

Muligheten til å snakke med andre spillere, delta i store turneringer for å tjene penger og poeng er også spennende og siden spillet kjører i nettleseren kan det enkelt kombineres med andre ting som e-post og surfing. Det passer også bra at man kan avbryte en runde og fortsette den igjen når det passer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.