– Nå har vi maskiner som kan håndtere møkk fra 80 til 100 kuer. Det er fem kubikk i døgnet, sier Grete Sønsteby (59).
Fem kubikk er ikke lite. Det er fem meter i lengden, en meter i bredden og en i høyden fylt utelukkende med møkk.
– Det er skjedd noe dramatisk. Det er virkelig etterspørsel etter det vi holder med på, sier Sønsteby.
I ti år har Sønsteby, som på midten av 2000-tallet var toppsjef i Scatec, og mannen Rune Ingels jobbet med å utvikle maskiner som skal gjøre husdyrbønder i stand til å produsere egen organisk gjødsel.
Nå har paret hentet nye 74 millioner kroner for å vokse videre.
– Kjempestolt og kjempeglad
Inn på eiersiden kommer Norgesgruppen og Johansson-familien som til sammen går inn med over 30 millioner kroner i en kapitalinnhenting på starten av det nye året.
– Vi mener selskapet besitter en spennende teknologi med stort potensial for norske bønder til å gjøre matproduksjonen mindre ressurskrevende og mer miljøvennlig, sier kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen.
Nå prises Sønsteby og Ingels' lille gjødselbaby, N2 Applied, til 245 millioner kroner.
– Jeg er kjempestolt og kjempeglad. Jeg blir egentlig litt imponert over at jeg orker. Det å stå med luen i hånden og trygle og be, det er ikke min person, men det er det du må når du ikke har penger og folk, sier Sønsteby, som sier hun etter ti år i et oppstartsselskap har begynt å pusle med tanken på å gi seg som sjef.
– Det er det jeg tenker når jeg ser store tall og ser hvor industrielle vi er blitt. Hvor finnes CEOen der ute som er villig til å gå inn å overta, sier hun.
– Er dette en stillingsutlysning?
– Det kan det egentlig godt være. Jeg blir 60 år i november og man skal ikke være 60 i et sånt selskap. Da holder det ikke å være kvinne engang, sier hun.
Dreamteam
Kvinne eller ei, til nå har Sønsteby samlet et stjernespekket lag. På eiersiden er Kristiansand-baserte Rasmussengruppen, milliardæren Kjetil Holta og oppkjøpstopp Frode Strand-Nielsen.
I styret sitter tidligere Yara-sjef Thorleif Enger, tidligere Scatec Solar-sjef Jan Magnussen og Stein Dale, tidligere finansdirektør i Statkraft og konsernsjef i Multiconsult.
Nå er også Norgesgruppen med på eiersiden.
– Det er et godt strukturert byggverk. Jeg skjønner godt hvorfor de ble med, sier Sønsteby.
– Jeg kaller dem på en måte en institusjonell investor. De føler på kroppen mye av det vi løser, og vi er en leverandør som gjør verdikjeden deres bedre, sier hun.
I løpet av 2020 skal selskapet sette ut ti maskiner som pilotinstallasjoner hos forskjellige bønder. De friske pengene skal brukes til å forberede en industriell skalering mot starten av 2021.
– Da begynner det å bli ordentlig volumer og da begynner det å bli en fornuftig pris på reaktoren, sier Sønsteby, som sier selskapet skal være lønnsomme i 2023.
Målet er å ta veksten i markedet som er på 1,5 prosent av det globale gjødselmarkedet, som var på 1385 milliarder kroner i 2019, ifølge Mordor Intelligence.
Kutter utslipp kraftig
Det Grete Sønsteby og samboeren Rune Ingels har laget, er en maskin, en plasmareaktor, som blander avføring fra husdyr sammen med nitrogenoksider.
Ved å behandle møkka, tilsette nitrogen i den og gjøre den om til bedre gjødsel, vil N2 Applied også kutte mye av miljøutslippene fra husdyr og fjerne lukt, samtidig som de får organisk gjødsel som kan konkurrere med kunstgjødsel.
N2 Applied gjennomførte nylig et prosjekt sammen med det dansk-svenske meierikonsernet Arla hvor de beregnet effektene fra maskinen på produksjonen av en liter melk. CO2-avtrykket ble redusert med 27 prosent.
– Du går inn i kjernen av verdens matproduksjon. Det er rått. Jeg gleder meg å se tilbake om fem til ti år, sier hun.
Holta: – Kan virkelig lykkes
Investoren og milliardæren Kjetil Holta var blant de aller første tyngre investorene som investerte i N2 Applied. For to år siden gikk han inn med syv millioner kroner og har investert litt til siden. I dag er eierposten verdt 21 millioner kroner – rundt ni prosent av selskapet.
– Vi er nok ikke så skodd på det området, men jeg kan møkk best, sier Holta, som i deler av oppveksten bodde på familiegården på Notodden.
– Dette er en mulighet til å komme med teknologi som virkelig kan lykkes hvis det blir en kommersiell suksess. Så er det litt i tiden å kunne bidra til å redusere karbonavtrykket, og landbruket er en av de største synderne, sier Holta.
– Så er dette en finansiell investering eller for å redde miljøet?
– Jeg hadde ikke gjort dette hvis jeg ikke trodde det kunne blitt en god investering, men man prøver til dels å gjøre investeringer som har et visst tilknytt av teknologisk løft og som dreier mot ESG. Jeg tror at når eierne har et helhetsperspektiv på det de eier, gir det også utslag i bedre avkastning over tid, sier han.
ESG står for «environmental, social and corporate governance», på norsk miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.