Selv om det fortsatt selges mange cd-plater, holder dette formatet på å dø ut fordi det ikke tillater musikken å flyte fritt rundt i huset eller til bærbare musikkspillere.

Ved å kopiere cd-ene over til pc-en kan du frigjøre masse hylleplass, og du vil aldri mer oppleve rot eller at cd-ene havner i feil cover. Men den aller største fordelen er at hele musikksamlingen din blir søkbar.

Mange sitter på store mengder cd-plater, men vegrer seg for å kopiere dem over til pc-en – og i hvert fall kaste cd-ene. Noen synes kopieringsjobben er for tidkrevende, andre er redd for at lydkvaliteten skal bli for dårlig.

Her er hva du må tenke på før du begynner å overføre musikken til pc-en.

Hvor god kvalitet vil du ha?
Det finnes i dag lydformater som gjør at du kan overføre musikken til pc-en helt uten kvalitetstap, ulempen er at få portable musikkspillere støtter disse formatene.

Men selv standardformatene som brukes når du ripper musikk i iTunes og Windows Media Player gir en lydkvalitet som er mer enn god nok for de fleste – forutsatt at du vet hvilke innstillinger du må gjøre før du setter i gang.

Kvaliteten på lyden som til slutt kommer ut av høyttalerne dine avhenger selvfølgelig også av en rekke andre faktorer, som blant annet kvalitet på avspillingsutstyret. Overfører du en cd til en pc i et tapsfritt ("lossless) format og plugger pc-en til forsterkeren din med en 3,5 mm hodetelefonplugg og kabel av lampeledningkvalitet vil du neppe få den samme lydkvaliteten som du fikk på din rådyre cd-spiller.

Artikkelen fortsetter under bildet.
 



Du får imidlertid nå musikkanlegg som kan spille musikken via nettverket ditt og behandle den etter alle kunstens regler slik at lyden du til slutt får ut av høyttalerne blir så god som mulig. En løsning er Apple TV, en annen er produktene i Logitech Squeezebox-serien. Philips har også en serie med produkter ("Streamium") som kan spille musikk via det trådløse hjemmenettverket ditt. Antagelig vil avspilling av musikk via trådløst nettverk bli en vanlig funksjon i både billige og dyre musikkanlegg i fremtiden. Spillkonsoller som Playstation 3 og Xbox 360 kan også fungere som underholdningssentraler i hjemmet, og levere bilder til tv-en og musikk til stereoanlegget.

Det er med andre ord ingen grunn til å vente med å få cd-samlingen over på pc-en!

Slik overfører du musikken til pc-en
Når du skal overføre musikken til pc-en må du huske at ikke alle musikkspillere støtter alle formater. iPod støtter for eksempel ikke Microsofts WMA-format, og som nevnt er det få spillere som støtter de formatene som gir den aller beste lydkvaliteten - nemlig tapsfrie formater som FLAC.

Ripper du til MP3-formatet er du sikret at filene kan spilles av på alle musikkspillere og i all pc-programvare for musikkavspilling. MP3 er etter vår mening det beste formatet for de fleste brukere, og til tross for at noen "audiofile" vil hevde at kvaliteten er dårlig viser blindtester at de færreste klarer å høre forskjell – selv på dyre musikkanlegg.

Det er flere ting du kan gjøre for å sikre at lydkvaliteten på MP3-filene dine blir så god som mulig. I dag er ikke lenger diskplass noe problem, så ripp med en høy bitrate. Du bør rippe på minst 192 kbps, gjerne 256 eller 320 kbps.

 

De fleste nøyer seg med å rippe cd-ene ved hjelp av vanlige musikkavspillingsprogrammer som Windows Media Player eller iTunes. Det er en helt grei måte å gjøre det på, men husk å gå inn i innstilingene og skru opp lydkvaliteten til for eksempel MP3 i 320 kbps. I iTunes er det AAC som er standardformatet, og dette er en helt grei standardinnstilling – så lenge du skrur opp kvaliteten til 256 eller 320 kbps (velg Rediger -> Alternativer -> Importinnstilinger, og så Tilpass under Innstilling). De fleste moderne musikkspillere støtter AAC, men vil du være helt sikker på å kunne spille av musikken på absolutt alt er MP3 et enda sikrere alternativ.

Vil du forsikre deg om at musikken rippes helt uten feil bør du ta en kikk på gratisprogrammet Exact Audio Copy. Har du cd-er med riper klarer dette programmet ofte å rippe cd-ene med bedre resultat enn standardprogrammene, selv om det riktignok kan ta lenger tid. Ripper du til MP3 kan dette programmet settes opp til å bruke en MP3-omkoder som heter Lame, som er kjent for å gi veldig god lydkvalitet på de ferdige MP3-filene. Last først ned Lame fra www.rarewares.org, deretter laster du ned Exact Audio Copy og følger installasjonssveilederen.

300 cd-er

MP3: 23 kroner
FLAC: 59 kroner



Totalt får du plass til rundt 3.500 CD-er i FLAC-format på en 1 TB-disk. I beste MP3-format får du plass til rundt 9200 cd-er.



Forutsetninger: 1 TB disk koster ca. 700 kroner, og tilsvarer ca. 1 million megabyte. En CD rippet til FLAC tar ca. 283 MB. MP3 (320 kbps) tar 108 MB.

Bruk av Lame og andre "alternative" løsninger kan virke komplisert, og for de aller, aller fleste vil de mulighetene som er innebygget i standardprogrammer som iTunes og Media Player være mer enn gode nok.

Musikk uten kvalitetstap
Vil du ha "lossless", musikk uten kvalitetstap, er FLAC (Free Lossless Audio Codec) ett av de beste alternativene. En av fordelene med FLAC fremfor mange andre tapsfrie alternativer er at selv om musikken rippes uten kvalitetstap, så komprimeres den en del slik at filene ikke blir for store. Da vi rippet The Beatles' Abbey Road-album tok Flac-versjonen 283 MB, mens det samme albumet rippet i 320 kbps MP3 tok 108 MB. Apples tapsfrie format tok omtrent like mye plass som Flac-formatet.

En av ulempene med FLAC er at formatet ikke støttes av så veldig mange musikkspillere ennå, med noen hederlige unntak (blant annet Creatives nye Zen X-Fi 2). Formatet støttes heller ikke uten videre av verken Windows Media Player eller iTunes, så du er nødt til å finne et annet medieavspillingsprogram (MediaMonkey er et utmerket alternativ).

 

Når blindtester har vist at de færreste klarer å høre forskjell på MP3 i god kvalitet og Flac eller cd, mener vi - for å gjenta oss selv - at MP3 med høy bitrate vil være det beste valget for de fleste brukere.

Men MP3 og andre komprimerte formater innebærer alltid en teoretisk kvalitetsforringelse, og konverterer du flere ganger vil du miste litt kvalitet hver gang. Flac kan dermed være et bedre format for å arkivere musikken din, slik at du når som helst kan brenne en ny cd som er identisk med originalen - eller konvertere til et fremtidig format uten å få et nytt generasjonstap på kvaliteten.

Skal du bruke musikken på ulike musikkspillere ender du i dag ofte opp med å måtte konvertere Flac-filene til mer utbredte formater som MP3. En løsning kan være å lage et eget musikkbibliotek i MP3 med den mest brukte musikken din, og så ha et stort bibliotek med all musikken i FLAC.

Vil du rippe musikk til FLAC på en enkel måte anbefaler vi programmet MediaMonkey, som også er ett av de aller beste musikkavspillingsprogrammene. Undertegnede bruker selv Media Monkey i stedet for iTunes eller Windows Media Player. Programmet er vesentlig raskere enn iTunes, og bruker du en iPod eller iPhone er det ikke noe problem å synkronisere musikken din mot denne. MediaMonkey støtter alle de viktigste formatene, inkludert ripping i FLAC-format. Et annet godt alternativ er det tidligere nevnte Exact Audio Copy, som riktignok krever at du laster ned og installerer MP3-omkoderen Lame og installerer denne før du kan rippe til MP3.




Ulemper med å rippe i Flac:
- Tar mye plass
- Fungerer ikke i Media Player eller iTunes
- Fungerer med få musikkspillere uten konvertering

Fordeler med å rippe i MP3:
- Fungerer på alle musikkspillere og med alle avspillingsprogrammer
- Filene tar liten plass
- God lydkvalitet hvis du ripper med høye kvalitetsinnstilinger

Ulemper med å rippe i MP3:
- Når filene komprimeres kraftig mister du informasjon i lydfilen. Jo mer kompresjon, jo dårligere blir lydkvaliteten.

Les også: Frykter kaos i tv-stuen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.