Torsdag 9. februar hadde gründerne bak billeddelings-appen Gobi åpningsfest i Oslo. Etter et år i Silicon Valley i USA har gründerne flyttet deler av teamet hjem og opprettet det som er Norges første gründerhus, et hus der gründerne og ansatte både bor og jobber sammen, et såkalt «hacker house».

Gobi-gründerne har lykkes med å lansere billeddelingstjenesten og derfor fått permisjon fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) for å materialisere gründerdrømmen. Appen har allerede 70.000 brukere, Team Gobi har ti ansatte og det har Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe og ski-esset Petter Northug på eiersiden. Nå skulle gründerne og de ansatte i 20-årene feire ved å vise frem gründerkulturen og arbeidsmoralen fra verdens største gründermiljø Silicon Valley i Norge. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var også invitert til åpningsfesten.

– Vi inviterte en del topper fra forskjellige partier for å vise frem huset og konseptet vi nå tar med fra Silicon Valley til Norge, forteller gründer og daglig leder Kristoffer Lande i Gobi.

Ap-leder Jonas Gahr Støre avlyste oppmøtet til åpningsfesten kun timer før åpning.
Ap-leder Jonas Gahr Støre avlyste oppmøtet til åpningsfesten kun timer før åpning. (Foto: Ida von Hanno Bast) Mer...

«Fikk en telefon fra rådgiveren»

– Jeg snakket med Arbeiderpartiet og inviterte Støre hit for å åpne huset sammen med oss. De var veldig positive og ønsket gjerne å komme, forteller han.

Men etter at Støres rådgiver Lars Mattis Hanssen først takket ja på vegne av Støre, ringte Støres andre rådgiver Jonas Bals tilbake til gründerne.

– Et par timer senere fikk vi en telefon fra rådgiveren til Støre med en del spørsmål knyttet til arbeidssituasjonen vår i forhold til lønn, antall ansatte og arbeidstid. Som oppstartsbedrift jobber vi lange dager for å lykkes, og vi tar i tillegg ut lite lønn for å kunne bruke de ressursene vi har på det som betyr noe, forteller Lande.

– Det resulterte i at Støre ble rådet til å ikke møte opp på åpningsfesten. Begrunnelsen var at Arbeiderpartiet hadde jobbet i mange år med å skape bedre arbeidsforhold og kortere arbeidsdager, og det at vi jobber såpass mye og tar ut lite lønn førte til usikkerhet rundt hvordan Støre kunne fremstilles i media dersom han støttet oss, forteller Lande.

Avlyste oppmøtet

Støre avlyste derfor oppmøtet til åpningsfesten kun timer før åpning.

– Det er så klart leit for oss at hovedpersonen avlyser, men det at en toppolitiker ikke kan er ikke noe vi er sinte for eller kan gjøre noe med. Det vi synes er leit er holdningene deres til gründere, og frykten knyttet til å støtte gründere fordi de jobber for mye. Skulle man jobbet fra 8 til 16 med full lønn ville nok svært få norske start-ups lykkes, sier Lande.

Støre bekrefter at det var de Gobi-ansattes arbeids- og boforhold som gjorde at han ombestemte seg og ikke dro.

– Denne invitasjonen kom på bare noen timers varsel, og vi hadde ikke tilstrekkelig tid til å sette oss inn i hverken konseptet eller andre forhold rundt prosjektet slik vi ønsker å gjøre når jeg deltar på ting. For oss var det en del forhold som fremsto som uklare, blant annet rundt boforholdene til de ansatte, og dette valgte vi å være ærlige på da vi kom tilbake til arrangørene, sier Støre.

På alvor

Gobi-teamet har leid to etasjer i Riddervolds gate bak slottet i Oslo. De har soverom og sofagrupper i tredje- og toppetasjen og kontorer, kjøkken og oppholdsrom i andre etasje. De har fått regulert etasjene til hjemmekontor. I tillegg til gründerne er det også to ansatte som bor i huset. De bor gratis og skatter av dette. De har lønn og fastsatt arbeidstid fra ti til seks. Gobi har fått advokater til å utforme og godkjenne arbeidskontraktene til de ansatte.

– Vi har alt det formelle og juridiske i orden og tar det på største alvor. Det var nettopp derfor vi var overrasket over at Støre meldte avbud på bakgrunn av arbeidssituasjonen vår, sier Kristoffer Lande.

Ingen fra Ap kom

Det var flere politikere på festen, men ingen fra Arbeiderpartiet. Til stede var Venstre-leder Trine Skei Grande, politisk rådgiver Audun Rødningsby i Venstre, stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad fra Fremskrittspartiet, stortingsrepresentant Henrik Asheim fra Høyre som også sitter i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité og rådgiver Peder Weidemann Egseth i Høyre. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen var også invitert men måtte kansellere grunnet jobbreise og hastemøter.

«Viktig at politikere forstår»

Gründerne legger vekt på at de ikke er politisk aktive, de ønsker å forholde seg nøytrale, og at de ikke har noe imot hverken Støre eller Arbeiderpartiet.

– Vi ønsker ikke å bli en oppstartsbedrift som klager på norske myndigheter eller tar et politisk standpunkt utad. Samtidig synes vi det er viktig at politikerne ser og forstår hva det vil si å være gründere. Vi kan ikke sitte her i Norge å jobbe fra 8 til 16 når våre konkurrenter i Amerika og Asia jobber døgnet rundt, sier Lande.

Nå er de totalt ti personer i Team Gobi, og syv av disse bor og jobber i Riddervolds gate bak slottet og statsministerboligen i Oslo.

– Åpningsfesten ble veldig bra, men vi har jo snakket litt om det i ettertid. Det er bekymringsverdig at Arbeiderpartiet som kanskje havner i regjering i løpet av kort tid ikke tør å møte opp og støtte entreprenørskap på grunn av bagateller som arbeidstid. Vi kommer ikke til å jobbe mindre, og heller ikke ta ut mer lønn, sier Lande.

«Ap heier på gründere»

Støre forteller at han og Ap er svært opptatt av gründere.

– Arbeiderpartiet heier på gründere, jeg har møtt mange og lytter til dem. I vår forslag til nytt partiprogram har vi en offensiv gründersatsing, med blant annet gunstigere opsjonsordninger for ansatte, akseleratorprogram og utrede bedre sosiale ordninger for selvstendige næringsdrivende. Dette er resultat av at vi har lyttet til gründermiljøene, sier Støre.

Han ønsket ikke å kritisere gründerne og deres ansatte ved å kansellere oppmøtet.

– Det ligger ingen kritikk av dem i det. Jeg møter gjerne Kristoffer Lande og hans medgründere og inviterer dem til et møte hvis de ønsker det, sier Jonas Gahr Støre.(Vilkår)