Det startet med en gruppe forskere fra CERN som fikk ideen til en digital måler av radon. Etter tre år var patenter og første produkt på plass, og allerede året etter var de lønnsomme. Nå har selskapet satt seg høye mål, med ny ledelse og investorer med tung erfaring.

– Vi ser økning over alt og selger mest i USA nå. Det er et gedigent marked, sier Øyvind Birkenes, administrerende direktør i Corentium.

Norge spesielt utsatt

Blant investorene er Geir Førre, som har startet opp og solgt selskapene Chipcon og Energy Micro og solgt hver for over en milliard kroner, samt suksessgründer Alf Egil Bogen

Radon er en usynlig og luktløs radioaktiv gass som finnes i varierende mengder i alle hjem.

– Rundt 300 personer i Norge dør av lungekreft knyttet til radon hvert år. De fleste har fått det på grunn av kombinasjonen av radon og røyking, sier Bård Olsen, seniorrådgiver i Statens strålevern.

Han forteller at Norge er spesielt utsatt, både på grunn av radonholdig stein, og at gassen trekkes opp fra bakken når vi fyrer i huset om vinteren.

Mens brannvarslere finnes i alle hjem er det fremdeles relativt få som har målt radonnivået i boligen, og enda færre som har egen måler.

– Det dør syv ganger så mange av radon som brann. Målet vårt er å gjøre målerne like vanlig som brannvarslere, sier Birkenes.

Han sier det er solgt noen titalls tusen i USA, et land med 150 millioner husholdninger. Målet er svært ambisiøst, men de får hjelp av nye regelverk for radonbekjempelse. I USA kreves det nå radonmålinger når hus skal selges, og i Europa er et nytt direktiv på vei, som vil kreve at alle land lager regler for hvordan dette skal bekjempes. I Norge må utleiere sjekke radonnivået.

– Målet vårt er å doble omsetningen hvert år og nå 100 millioner kroner i 2018, sier Birkenes.

Strålende kritikker

Det har krevet mye forskning og utvikling å gjøre målingene stabile i ulike klima, forteller Birkenes. Han mener de er mer presise enn sporfilm og at de ligger langt foran digitale konkurrenter.

Påstanden får støtte fra totalt 142 brukere som har omtalt produktet på Amazon.com. 85 prosent har gitt dem fem av fem stjerner, og det vanker mye skryt for pålitelighet. Den rimeligste måten å måle radon er fremdeles å bestille en sporfilm, som sendes inn til et laboratorium for analyse etter to måneder i huset. Dette koster rundt 500 kroner for en standard måling på to steder i huset.

Slik ser den ut inni. Corentiums digitale radonmåler.
Slik ser den ut inni. Corentiums digitale radonmåler.
– Alle bør måle. Hvis du bare vil finne nivået og ikke mer, så er kanskje sporfilm det beste alternativet, sier Olsen som mener målerne kan være bra for folk som er mer interessert.

De billigste apparatene til Corentium koster tre ganger så mye som to målinger med sporfilm, men gir mulighet til å finne ut mer om variasjonene og kilden til radon, mener Birkenes.

– Du kan gjøre tiltak som å tette sprekker og se om det hjelper, eller sjekke nivået i et teknisk rom der radon ofte følger rør og elektrisitet opp gjennom sålen. Hvis du finner fem ganger mer der enn andre steder så vet du hva som er kilden, sier han.

Mange brukerne på Amazon forteller at daglige måleresultater har lært dem mye om hva som hjelper.

– Vi fikk høye målinger i en sporfilmtest og jeg innså at jeg trengte flere tester. Disse testene koster 30 dollar per stykk, og da betaler dette apparatet greit for seg selv, sier bruker Glen Kost i sin omtale på Amazon.

- Hør rykende fersk podkast om Ryanair, Telenor-krangelen og oppdrettsfest i episode 10:

DN-podkast: Finansredaksjonen  

- Anbefalt av DNtv:

 
Denne motorsykkelen er laget med en 3D-printer
Her blir verdens første 3D-printede motorsykkel avduket. Den har fått navnet Light Rider og er produsert av flyselskapet Airbus .
00:37
Publisert:

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.