– For en gründer er det å kunne få en første kunde utrolig viktig, for å bekrefte at du er på rett vei. Det vil være en viktig referansekunde og vil trolig hjelpe deg å lage bedre produkter samt at det gir inntekter, sier Rolf Assev i inkubatorselskapet Startuplab.
DN har skrevet flere saker om gründere som har innledet samarbeid med industrigiganter som Schibsted og Telenor, og etterpå føler seg utnyttet.
Assev frykter at disse sakene skal gå utover en viktig drivkraft for Norges fremtidige næringsliv.
– Jeg frykter at norsk næringsliv trekker seg fra samarbeid med gründere. Det vil være dumt for næringslivet, men også veldig dumt for gründere, sier han.
Han påpeker at de positive erfaringene er langt flere enn de negative, og viser til at godt samarbeid med næringslivet har vært svært viktig for Silicon Valleys suksess.
Skaper møteplasser
Det er for tiden stor interesse for å møte gründere blant næringslivsaktører som vil unngå å bli akterutseilt.
Under Oslo Innovation Week i slutten av september arrangerer teknologibedriftenes NHO-forening Abelia en egen Corporate Innovation Day sammen med blant andre Startuplab i Forskningsparken.
Her skal Startuplab presentere sine kjøreregler for kontakt mellom storbedrifter og gründere, såkalte Rules of engagement.
Startuplab fungerer nå som møteplass daglig, men ifølge Assev er det først de siste årene at det er blitt fart i slike samarbeid.
– Men noen ganger går samarbeidet galt?
– Det er helt sikkert blitt gjort noen feil. Så er spørsmålet om det er bevisst eller misforståelser. Derfor er det viktig at man er klare fra starten, så man setter riktige forventninger, sier Assev.
Han er klar på at gründerne bør snakke med næringslivet, men ikke gi bort de viktigste hemmelighetene i første møte – dette kommer senere, og da etter at avtaler som regulerer forholdet er undertegnet.
Telenor koordinerer med Startuplab
Telenor har tidligere vist til at selskapet har egne «guidelines» for forholdet til start-up-selskaper.
Det uttalte Per Simonsen, sjef for Internet of Things (IoT) i Telenor, til DN i juni.
Den gang gjaldt saken en konflikt mellom Telenor og Hipdriver, som ble startet av rallykjører Andreas Mikkelsen og broren Nicolai Prydz.
Gründerne har gått til voldgiftssak og krever erstatning fra Telenor, som de mener brøt en konfidensialitetsavtale og kopierte Hipdrivers konsept.
Da DN ba om å få oversendt Telenors egne retningslinjer, svarte Simonsen:
– Vi holder på å videreutvikle dem sammen med Startuplab, og kan absolutt oversende dem når de er klare, sa Simonsen.
Telenor fremhever at det har flere vellykkede samarbeid med gründerselskaper.
Men mobilselskapet ønsker ikke å gå offentlig ut med sine egne kjøreregler for slike samarbeid nå.
I stedet vil Telenor følge Startuplabs «Rules of engagement» (ROE).
– Det er riktig at vi på det tidspunkt jobbet med mer detaljerte interne guidelines, skriver Telenors kommunikasjonsavdeling i en epost.
– Samtidig hadde Startuplab kommet på banen/var på vei inn på banen med ROE. Siden den gang har fokus hos oss vært det arbeidet Startuplab har drevet da vi ser styrken i en samlet tilnærming i norsk næringsliv. Dette forhindrer ikke at vi sannsynligvis vil ha noen mer detaljerte retningslinjer internt i Telenor, skriver Telenor.
God dialog
Torsdag hadde Telenor oppvaskmøte med Kari Bech-Moen og Haakon Bryhni i Famweek.
– Jeg opplevde at det ble en god dialog i møtet, og vi er enige om at målet er å legge enda bedre til rette for at startups og Telenor inngår allianser for å styrke innovasjonskraften i Norge, sier mobilsjef Bjørn Ivar Moen i Telenor etter møtet.
Den nye oljen
Konsernsjef Sigve Brekkes mener digitale tjenester kan Norges «nye olje». Hans mål, uttrykt i en kronikk i Aftenposten tidligere i år, er at Telenor skal være en digital spydspiss og utvikle teknologi hjemme som Telenor kan ta med ut i verden.
DN utfordret Telenor til å fortelle hvilke gründerselskaper det har hatt vellykkede samarbeider med. Her er skrytelisten:
MovieMask . Gründere fra NTNU står bak en maske for å se film med «kinofølelse» på mobilen. Telenor var tidlig ute og bestilte et større parti for salg i sin nettbutikk og i Telenorbutikken.
Boost AI. Kunstig-intelligens-selskap i Stavanger. Jobber med språk og maskinlæring og hjelper Telenor med å lage en intelligent assistent for sin familiesatsning.
Filmgrail. En guide til filmer på strømmetjenestene, som har vendt seg mot kinomarkedet. Samarbeider med Telenor om den ferske appen Min Video.
Picniic. Til appen Min Familie valgte Telenor å oversette og lisensiere en app fra det kanadiske gründerselskapet Picniic.
eReadz . Strømmetjeneste for lydbøker. Har samarbeidet med Telenor i flere år og markedsført i Telenor-appen «Mitt Telenor».
WeClean, Nabobil og Learnlink er tjenester Telenor har markedsført og anbefalt i utvalgte digitale kanaler.
Netlife. Forløper tillagringstjenesten Min Sky, som heter Capture utenfor Norge.Telenor var først en samarbeidspartner, men eier nå 100 prosent.
Wattworld Norge AS. Tilbyr delingsløsninger for el-bil og el-sykkel som er utstyrt med SIM kort. Samarbeid med Telenor siden høsten 2016.
Nordic Drinks AS. Har utviklet en fullautomatisk kaffemaskin som er koblet til nett via et SIM-kort. Samarbeid med Telenor siden mars 2017.
BikeFinder AS . Sporingsenhet basert på GPS og GSM for sykler, for montering i styret. Samarbeid med Telenor siden juni 2017.
Tellu IoT. N orsk IoT-selskap innen e-helse, velferdsteknologi og personsikkerhet. Samarbeid med Telenor om plattform for velferdsteknologi.
ThingFarm. IoT-plattform for eksempelvis analyser av vannkvalitet og luftkvalitet via sensorer og andre datastrømmer. Samarbeider med Telenor.(Vilkår)