Nordisk Film, agent for Playstation i Norden, og den japanske spillutvikleren Gumi offentliggjør i dag en ny inkubator – Nordic VR Startups – for nordiske oppstartsselskaper innen VR og AR (se faktaboks).

I tillegg til representanter fra Gumi og Nordisk Film har Nordic VR Startups med seg seriegründer Harri Manninen fra Finland som administrerende direktør.

– Gumi har allerede lignende inkubatorer i Tokyo og Seoul, men etter å ha deltatt på et par konferanser her i Norden har de valgt å etablere seg her. Den nordiske spillbransjen er innovativ, gründerne effektive til å sette ideer ut i live og de tenker globalt fra dag én, sier Manninen til DN.

Han mener globale ambisjoner er avgjørende for oppstartsselskaper i spillbransjen.

– Asiatiske selskaper er stort sett fornøyde med å tilby et produkt i hjemmemarkedet, men det er ikke aktuelt i Norden hvor hjemmemarkedene er små, sier Manninen. 

Må flytte

Inkubatoren skal bidra med inntil 100.000 euro og et seks måneders veiledningsprogram til gründerne som blir tatt opp i programmet. Blir man tatt opp i programmet forventes det at man er villig til å flytte til Helsingfors så lenge programmet pågår.

– Vi stiller lokaler og administrative støttefunksjoner til disposisjon. I tillegg er det her mentorene er tilgjengelig på daglig basis i tillegg til at oppstartsselskapene kan dele erfaringer. En slik oppfølging får man ikke via Skype, sier Manninen.

Ifølge Manninen betyr ikke det at finske søkere er foretrukket.

– Vi håper absolutt å få til en miks av selskaper fra hele Norden, inkludert Baltikum. Hvilket land en søker kommer fra spiller ingen rolle for utvelgelsen, sier han.

Søknadsperioden går gjennom hele mai og programmet starter opp i sommer. Målet er å ha prosjekter som kan presenteres for internasjonale investorer under Slush-konferansen i Helsingfors i slutten av november.

Nordic VR Startups venter å gjennomføre programmet en gang i året foreløpig. 

– Vi ser det ideelle antallet deltagere som fem, men det kan blir både flere og færre avhengig av kvaliteten på søkerne, sier Manninen.

Inkubatoren selv skal selvsagt også ha noe igjen for investeringene sine. Men gründerne skal slippe å gi fra seg kontrollen.

– Hvor mye vi forventer å få igjen vil variere fra investering til investering. Vi nøyer oss med en minoritetspost i de aktuelle selskapene som vi forhåpentlig vil profittere på når selskapene blir kjøpt opp av nye investorer, sier Manninen.

VR er det neste store

Flere analytikere har identifisert VR og AR som store vekstmarkeder i årene som kommer. Bare salget av VR-utstyr ventes å vokse til 50 milliarder dollar i året innen 2021, ifølge Gartner og Juniper Research. Markedet for VR og AR-innhold ventes å bli minst like stort.

– VR og AR vil få samme status i historien som pc-er, mobiltelefoner og smarttelefoner. Det er nå det skjer i dette markedet og nordiske utviklere har den riktige innstillingen og har vist seg å være innovative når nye plattformer kommer. Silicon Valley, for eksempel, fungerer på helt andre måter og vi mener det vil være langt høyere risiko å investere der, sier Manninen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: