Kapitaltørken har ikke bare rammet store selskaper som Oda og Flyr.

Også mange mindre gründerselskaper er rammet av at investorene er blitt risikoavers mot selskaper som taper penger.

Gründerselskapet Bookis laget en salgsplattform for brukte bøker og var i flere år med på å ri oppstartsbølgen.

På starten av året jaktet de 100 millioner kroner i kapitalinnhenting, men da de var på «roadshow» rettet mot investormiljøet merket de raskt at stemningen brått hadde snudd.

I løpet av kort tid var investorene blitt mye mer forsiktige.

– Det var et spøkelse i bakgrunnen. Mens styrkene bygget seg opp rundt Ukraina, ble alt mer usikkert. Proppen gikk helt ut da det smalt i Ukraina i februar, sier Bookis-gründer Arne Morten Willumsen (33).

Brutal opprydning

For å overleve, måtte de to kompisene bak Bookis snu om på strategien. Tidligere hadde gründerselskapet hentet 90 millioner kroner.

– Vi innså at vi måtte gjøre det annerledes og få en strategi for å gjøre produktet lønnsomt. Vi må kutte kostnader hvis vi skal lykkes. Kostnadene hadde økt mye gjennom andre halvår i 2021, sier Willumsen som startet selskapet sammen med gatekunstner Lasse Bruruk (36).

Kapitaltørken gjør at situasjonen er uavklart.

– Nå er vi fortsatt i en vente og se-fase. Vi hadde satt alt inn på høy veksttakt og manglet lønnsomhet.

Nå som stemningen i investormiljøene har snudd til lønnsomhet foran vekst har gründerne måtte snevre inn og tatt et steg tilbake.

– Som start-up har vi vært gjennom mange ulike produkter og løsninger. Skal vi lykkes med å få Bookis ut i verden, må vi lykkes med å få et produkt som er mer attraktivt for storleserne og få høyere frekvens i bruken av tjenesten.

Har brent 57 millioner

Bookis ble lagt merke til som en spenstig utfordrer i en ellers satt bokbransje. Lønnsomheten var det verre med.

Selskapet har de siste to årene hatt større underskudd enn inntekter.

Tapene toppet seg i fjor med et underskudd på 38 millioner kroner. Bookis har i løpet av de fire siste årene hatt samlede underskudd på 57 millioner kroner. I år styrer selskapet mot et underskudd på 30 millioner kroner.

Den tøffe nedbemanningen

Willumsen legger ikke skjul på at det siste halvåret har vært det mest krevende i hans gründerkarriere. 60 prosent av staben er forsvunnet ut i ryddeprosessen som først ble omtalt i Shifter tidligere i år.

– Det er skikkelig tøff prosess. Jeg tror det er få ledere som ikke kan stå for at ingenting er tøffere enn en nedbemanning. Det involverer mennesker du bryr deg om og har hatt en relasjon til. Kontrastene er store.

Selskapet var i en ansettelsesfase da nedturen slo inn. På det meste var det over 30 ansatte, nå teller gründerselskapet 16 ansatte.

– Som mange andre gründerselskaper, ga vi full gass og var rigget for vekst. Vi ansatte mange flinke folk og var i et ekspansivt marked.

Slitsom situasjon

Bookis er ikke de eneste gründerne som merker kapitaltørken.

Antler-partner Kristian Jul Røsjø har daglig kontakt med norske gründere.

– For noen er det tøffere. Det tar litt lengre tid å hente penger. Pendelen svinger ofte mellom investorer og gründere. Nå er makten hos investorene, sier Røsjø.

Han har inntrykk av at investorene sitter mer på gjerdet og bruker lengre tid og får satt seg godt inn i investeringsmulighetene.

– Investeringsbeløpene er gjerne også mindre enn det vi har erfart tidligere, og verdsettelsen av teknologiselskap er redusert.

– Situasjonen kan oppleves utfordrende for noen som må bruke mer tid enn tidligere på fundraising.

Han har inntrykk av at selskaper som har kortere vei til lønnsomhet er mer omsvermet, men det er også store sektorforskjeller. Seks porteføljeselskaper hos Antler har lukket runder i løpet av det siste kvartalet.

Solide selskap som løser reelle problemer vil fortsatt ha god tilgang til kapital, ifølge Røsjø. Her trekker han spesielt frem energiselskaper innen fornybarfeltet.

Må ha kapital neste år

Bookis har Scibsted ventures som en av de store eierne med 29 prosent av aksjene. Mediegiganten har ifølge gründeren spilt en viktig rolle etter at nedturen slo inn.

– De har støttet oss gjennom alle disse årene og er en viktig ressurs.

– Hvor lenge har dere kapital til å drive?

– Vi har eksisterende eiere som er villige til å støtte selskapet etter noen tøffe tiltak. Vi jobber med en horisont hvor vi må hente kapital i løpet av 2023.

Fattig trøst

De to gründerne bak Bookis møtte hverandre i forsvaret og har i flere år jobbet tett sammen. I ettertid er Willumsen lettet over at de var to medgründere som sto løpet sammen.

– Ja, jeg og Lasse fikk kjørt oss. Det var knalltøft, og da hjelper det å være to. Vi har god støtte i hverandre. Utfordringen er å se fremover samtidig som vi konsentrerer oss om det som skjer i nede i gryten.

Opprinnelig startet Bookis som en ren bruktbokplattform. Ruset på vekst breddet Bookis seg etter hvert mot en flere tjenester. Blant annet tok de et oppgjør med den etablerte forlagsbransjen og var med på å introdusere et lavterskeltilbud for salg av selvpubliserte bøker.

Nå er prosjekter lagt på is, og det er aktuelt å øke den faste andelen de tar for hver bok for å øke inntektene.

Heller ikke for gründerne ble det noen gullgruve rent økonomisk.

– Hverken jeg eller Lasse har solgt aksjer. Lønnen har ikke vært mye skryte av. Vi sitter likevel igjen med mye. Vår første start-up har vært en fantastisk læringsreise, og en økonomisk payoff ville vært en stor bonus.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.