Sykdommen perifer arteriesykdom rammer eldre, diabetikere og røykere.
– Derav uttrykket «røykeben». Pasienter som lider av dette har problemer med at årene blir tette, noe som først fører til dårlig blodsirkulasjon i benet, da dette ligger lengst fra hjertet. Det gjør vondt når man går, og blir verre og verre til det gjør vondt hele tiden. Man får ofte sår som ikke vil gro, og ofte må pasientene også amputere benet, sier biolog og gründer Iacob Mathiesen (49) i Otivio.
– Produktet, som kalles FlowOx, er en støvel som lukker seg rundt leggen, med et undertrykk som går av og på hele tiden. Det blir som en sugepumpe, der vi suger blod ned i benet, enkelt og greit, sier Mathiesen, som nå er forskningsdirektør i Otivio.
Det anslås at 800 personer må amputere benet som en følge av røykeben hvert år i Norge.
– Det er veldig store kostnader forbundet med det, sier Mollatt.
Selskapet loset nylig i mål en kapitalforhøyelse på 27 millioner kroner. Etter emisjonen verdsettes selskapet til 87 millioner kroner. I fremtiden håper selskapet på børsnotering.
Det er ikke hvem som helst som står på listen over nye aksjeeiere i Otivio.
Fra før av er tidligere konsernsjef i Norsk Hydro Egil Myklebust (73) storaksjonær og styreleder. Han sier det er tre grunner til at han har engasjert seg i selskapet:
– Gründeren Iacob Mathiesen er en veldig inspirerende og interessant person som er stillfarende, men han har stor innovasjonskapasitet. Han fremstår med en troverdighet jeg synes er viktig, sier Myklebust.
For det andre skjønte Myklebust med en gang hva Mathiesens idé gikk ut på.
– Den tredje grunnen er mer spesiell. Jeg hadde en meget nær venn som hadde dette problemet, og visste en god del om hvor krevende livet er for personer med denne lidelsen. Det stimulerte interessen min, sier Myklebust.
Flere topper
I denne emisjonen har tidligere DNB-sjef og Telenor-styreleder Svein Aaser (69), tidligere konserndirektør i Statoil, Peter Mellbye (66), tidligere konsernsjef i Aker Kværner, Inge K. Hansen (70), tidligere Yara-sjef Thorleif Enger (72) og tidligere børsdirektør Sven Arild Andersen (72) spyttet inn mindre beløp i selskapet.
– Arctic Securities har gått inn i selskapet på vegne av to klienter. De kan jeg ikke si hvem er, sier Mads Henrik Syversen, administrerende direktør i Arctic Securities til DN.
«Noen må satse»
Investor Svein Aaser har selv bakgrunn fra helseteknologi, som konsernsjef i Nycomed i flere år.
Han understreker at det alltid er usikkerhet rundt oppstartsselskaper og at det ikke er noen garantier for at unge selskaper lykkes.
– Den representerer i stor grad noe det ikke er for mye av i det norske tidligfasemarkedet: Investorer som disponerer midler, og også har mye kunnskap. Det er et høyt kompetansenivå der, sier Myklebust.
«Interessante resultater»
De 27 millionene selskapet nå har hentet, skal brukes på industrialisering av utstyret og mer klinisk testing. Otivio er fremdeles forsiktige med å trekke for klare konklusjoner fra testene de allerede har gjort.
Selskapet jobber med kliniske tester sammen med Oslo universitetssykehus. Foreløpig resultater viser at pasienter får økt blodstrøm i huden og arteriene, og mer oksygen i huden.
– Spørsmålet er hvilke konsekvenser bruk får over lang tid. Vi ser av enkelttestene våre at sårene heles raskere, det er en reduksjon i smertene og man kan gå lengre. Det jobber vi med å teste videre og dokumentere nå, sier Mathiesen.
– Vi har gjort tester på enkeltpasienter, det er ikke kontrollerte studier. Men det er veldig interessante resultater, og det er nok derfor dette også har fått så stor investorinteresse, sier Mollatt.
LES OGSÅ OM:
Dropper Statoil-skiltene:
Slik blir den nye bensingiganten
(+)
Norsk milliardær:
Hadde familieselskap i Panama
(+)
SNART 17. MAI: