Hvordan enkelt samle papirbasert og elektronisk informasjon og data i samme arkivsystem, uavhengig av hvor dataene oppsto eller lagres?

Dette så ansatte i oppstartsstudioet Norselab, som utviklet en egen løsning som skulle samle og strukturere informasjonen som flyter rundt i bedriftene.

Løsningen – Documaster – ble skilt ut i et eget selskap 1. januar 2014, og har på kort tid opparbeidet seg en base på over 40 kunder.

Daglig leder Pål Reinert Bredvei oppsummerer selskapets produkt i fire punkter.

  • Først samler man opp de viktigste dokumentene og epostene, enten det er papir eller elektronisk data.
  • Documasters programvare strukturer og analyserer og trekker ut tekst.
  • Man sikrer at all informasjon i dokumentene til virksomhetene ikke slettes, og at endringene man har gjort i tekstene spores, og tas vare på i et digitalt arkiv.
  • Hvert eneste ord, selv det som er skrevet med kulehode og rettetast, vedlegg i mailer, blir søkbare og gjenfinnbare i arkivet – uavhengig av hvor de først ble lagret.

– Mange selskaper har et godstog, når de egentlig trenger en lettbent racersykkel. Vi er den racersykkelen, sier Bredvei.

Les også: Pr-topp starter gründerfabrikk

Henter penger

Nå henter selskapet også ytterligere kapital. Største investor blir venturekapitalselskapet Televenture, som går inn med 6,4 millioner gjennom sitt investeringsfond Norsk Innovasjonskapital IV.

I emisjonen er også styreleder Ivar Kroghrud med på å spytte inn penger. Kroghrud er en av Norges mest suksessrike it-gründere, og har tjent titalls millioner på salg av it-tjenestene Questback og Admincontrol.

I tillegg er nåværende eier og opprinnelsesselskap Norselab med på emisjonen.

Norselab fikk i fjor sommer med Aksel Lund Svindal med på laget som investor og eier, og han sitter i styret. Alpinstjernen sa til DN i fjor at han satser på gründere med mål om å bruke sin egen bakgrunn som idrettsutøver til å bygge opp oppstartsselskaper.

Oppstartsstudioet er fremdeles største eier av aksjene i Documaster, sammen med Televenture. Selskapet verdsettes etter emisjonen til 48 millioner kroner.

Ifølge Bredvei har selskapet allerede nådd omsetningen i 2015, som var i underkant av tre millioner kroner. De siste halvannet året det man gått fra tre ansatte til 15.

– Disse pengene skal gjøre oss istand til å håndtere enda større kundecase, og gjøre oss klare til internasjonalisering. Den største utfordringen blir vel å begrense oss, og definere hvilke områder vi kan tilføre størst verdi, med tanke på størrelsen vi har nå. Vi må vokse riktig, sier Bredvei.

- Verdt mye

Seriegründer Kroghrud, som er styreleder i selskapet, mener selskapet har funnet en spennende nisje.

– Vi produserer enormt med informasjon, og å lagre alt dette på en måte som gjør gjenbruk enkelt er et kjempestort problem. Både i private virksomheter og i offentlig sektor har man store, fysiske arkiver, og ufattelig mye digitale data. Å tilgjengeliggjøre dette på en virkelig smart måte er verdt mye, sier Kroghrud.

Les flere ferske gründersaker på DNgrunder.no

I USA frykter investorene at en teknologiboble er i ferd med å sprekke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.