En rekke globale og kjente selskaper er det siste året blitt ofre for hacker-virksomhet. Men det er blant de mindre bedriftene at trykket øker mest, viser it-sikkerhetsselskapet Symantecs trusselrapport.

– Norge er et SMB-land, og SMB er hackernes vekstmarked, sier Roger Ison-Haug, salgssjef i Symantec, i en melding fra selskapet.

Symantecs globale tall viser at målrettede angrep økte med 42 prosent i 2012, sammenlignet med året før. Dette er angrep der hackerne bevisst går etter én spesiell bedrift. De mer avanserte versjonene av slike angrep kan være mye vanskeligere å forsvare seg mot enn tilfeldige virus-trusler.

Økningen stor, men den er enda større blant de mindre bedriftene. Andelen av angrepene som var rettet mot bedrifter med under 250 ansatte økte fra 18 til 31 prosent fra året før.

Rammer de store
Ifølge Symantec kan små og mellomstore bedrifter representere en attraktiv vei for nettkriminelle for å bryte inn til større virksomheter som er kunder av dem.

En måte å gjøre dette på er såkalte "vannhull"-angrep, der de først «forgifter» en bedrifts nettsider, og bruker denne til å spre skadelig kode til de besøkende. Ifølge Symantec har de observert et tilfelle der 500 virksomheter ble infisert på én dag ved å besøke en og samme nettside.

– Hackerne viser ingen tegn til å slakke av og finner stadig nye måter å stjele informasjon på, fra organisasjoner i alle størrelser. Økonomiske nedgangstider gjør at programmerere må finne andre måter å tjene penger på, da kan hacking være et lønnsomt alternativ, sier Ison-Haug.

Sex tar over for dop
Det er noen gode nyheter i rapporten. Mengden søppel-epost er havlert på to år. Det er også en endring i hva disse epostene handler om. Tidligere handlet mest om farmasi, men nå omhandler hele 55 prosent av all spam om sex og dating.

Dramatisk nedgang
I disse dager hagler det med såkalte phishing-forsøk i Norge. En mengde eposter utgis for å være fra banker eller Visa og vil at du skal "bekrefte kontoen", andre handler om utenlandske formuer som står klare til å overføres til din konto. Men ifølge Symantec er mengden slike eposter gått noe tilbake. Andelen epost som er phising er halvert siden i fjor, og dette mener Symantec er dramatisk, men kanskje ikke grunn til feiring.

"Symantec mener dette ikke skyldes redusert aktivitet, men snarere en økt satsing på sosiale medier og andre metoder", skriver selskapet.

Les også: DNB rammet igjen: Ingen vet hvorfor nettangrepene øker kraftig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.