Fredag kveld ble det kjent at løsepengeviruset kjent som «WannaCry» er spredd til datamaskiner over hele verden som kjører operativsystemet Windows.
Det ondsinnede programmet utnytter kjente sårbarheter, krypterer filene på datamaskinen, og brukerne får ikke tilgang uten å betale løsepenger.
Så langt er det klart at hele 57.000 virksomheter i 99 land er rammet av virusprogrammet, og det er dermed det største angrepet av sitt slag.
- Angrep ved bruk av løsepengevirus, også kalt «ransomware», har i løpet av de siste årene økt i omfang og antall varianter. Løsepengevirus er derfor en risiko alle virksomheter må ta på alvor, skriver Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) på sine nettsider lørdag formiddag.
Det typiske angrepsmønsteret er at virksomheten mottar en epost med infisert skadevare. Skadevaren sprer seg videre og forårsaker at tilgangen til data eller systemet blir utilgjengelig hvis ikke løsepenger utbetales.
Beskyttelsesmekanismene som gjelder for løsepengevirus er i stor grad de samme som for annen god grunnsikring av IKT-systemer.
Følgende tiltak vil kunne minske risikoen, opplyser NSM:
- Installer sikkerhetsoppdateringer raskt, slik at kjente sårbarheter ikke kan utnyttes. Dette vil hindre utnyttelse av kjente sårbarheter. For å hindre angrep fra WannaCry er det kritisk å så raskt som mulig oppdatere med siste sikkerhetsoppdatering fra Microsoft.
- Begrens spredning ved ikke å gi sluttbrukerne administratorrettigheter, blokker kjøring av ikke-autorisert programvare og kjør siste versjon av programvare.
- Ha en plan for hva du skal gjøre hvis du blir rammet. Sørg for å ha sikkerhetskopi av data, slik at du kan gjenopprette systemet.
Hvis man blir utsatt for et løsepengevirus, anbefaler NSM generelt ikke at det utbetales løsepenger. Bakgrunnen for dette rådet er både bekymring for spredning av skadevaren, samt at betaling ikke er noen garanti for at man får tilbake kontroll på egne data.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.