Flere forskere mener det er etterretningsverktøy som opprinnelig ble utviklet av NSA som nå er blitt brukt til å angripe blant andre shippingsselskapet FedEx og helsevesenet i Storbritannia, skriver Reuters.

Angrepet skal være det største av sitt slag som noensinne, og IT-sikkerhetsselskapet Avast opplyser at det har registrert 57.000 angrep i 99 land, med Russland, Ukraina og Taiwan som hovedmål. Et animert kart fra New York Times viser at dataangrepet spredte seg raskt verden over.

Sent fredag kveld satt topprepresentanter fra etterretningstjenesten i USA i møte for å diskutere hvordan det store angrepet kan stoppes, melder ABC News.

Også norske virksomheter rammet

Også i Norge og nabolandene er det registrert angrep. Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er tre virksomheter rammet i Norge, og hotellkjeden Choice bekrefter at de er en av dem.

Kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM opplyser til DN lørdag morgen at de fikk melding om det tredje norske tilfellet ved 23.30-tiden fredag kveld, men de kan ikke gå ut med hvilke to andre virksomheter enn Choice som er rammet.

- Vi har forsterket bemanningen på operasjonssenteret vårt i dag, men det har vært en rolig natt, sier hun.

Hun opplyser at operasjonssenteret nå følger nøye med på utviklingen i saken, tar imot henvendelser og holder kontakten med internasjonale samarbeidspartnere. Men siden sent fredag kveld har de ikke hørt om andre norske virksomheter som er rammet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vurderer å kalle inn fylkesmenn og direktorater for å informere om dataangrepet, opplyser direktør Cecilie Daae til VG.

– Vi er i tett dialog med KSE (krisestøtteenheten) og NSM. Vi er forberedt på å iverksette samordning dersom dette viser seg å få samfunnskonsekvenser i Norge, sier Daae.

Arnøy bekrefter at WannaCry-angrepet er det største i sitt slag.

– Det er bredt og går mot mange land. Det kan se ut som om det er kriminelle organisasjoner som ønsker å ta ut en økonomisk gevinst. Dette er et løsepengevirus som krypterer innholdet på datamaskinen, og som de da ønsker at du skal betale penger for å få åpnet opp igjen, sier hun.

NRK.no skriver lørdag at angrepet også rammer eliteserieklubbene Ålesund, Haugesund, Sandefjord og Kristiansund, i tillegg til Odd. I tillegg er flere klubber i OBOS-ligaen og i Sverige rammet av angrepet.

Krever løsepenger

Dataangriperne bruker utpressingsprogrammer, såkalt ransomware, til å lure ofre til å åpne vedlegg i eposter som ser ut til å inneholde fakturaer, jobbtilbud, sikkerhetsadvarsler og andre filer. Programmene krypterer innhold på datamaskiner og deretter kommer det krav om løsepenger på 300 til 600 dollar, opptil drøye 5.000 kroner, for at offeret skal kunne låse opp maskinen igjen.

Russland har i den seneste tiden vært mistenkt for å stå bak en rekke dataangrep, men i fredagens angrep ble også Russlands innenriksdepartement rammet. Rundt 1.000 maskiner ble sperret, sa departementets talskvinne Irina Volk, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Slettes uten betaling

I Storbritannia rammet angrepet sykehus og stiftelser over hele landet. Bilder som ble publisert på sosiale medier, viste skjermer der det kom opp meldinger med krav om en innbetaling på 300 dollar hvis brukeren ønsket å låse opp datamaskinen. I meldingen sto det også «Oops, dine filer er blitt kryptert.»

Pengene må betales innen 19. mai i nettvalutaen bitcoin, hvis ikke risikerer brukeren at alle filene på de infiserte datamaskinene forsvinner, ifølge meldingen.

Dataekspert tror han vet hvordan spredningen kan stanses

Shippingselskapet FedEx opplyser at noen av deres Windows-maskiner er infisert av viruset.

– Vi innfører tiltak så raskt som mulig, skriver selskapet i en uttalelse.

En rekke spanske virksomheter er utsatt for det som ser ut til å være en variant av utpressingsprogrammet Wanna Decryptor, også kjent som WannaCry. Blant dem var den spanske teleoperatøren Telefonica. I Tyskland ble Deutsche Bahn rammet.

En ikke navngitt dataekspert mener nå å ha funnet løsningen på hvordan spredningen av dataviruset kan stanses:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Britisk oppfinner flyr som "Iron man"
Den britiske oppfinneren Richard Browning har funnet opp en spesiell drakt med jetmotorer som gjør det mulig å fly. Oppfinneren, som har fått kallenavnet Iron Man etter den flygende tegneseriefiguren, viste frem drakten under Tech Cube Fair i Berlin.
00:52
Publisert: