– Jeg trodde jeg skulle ende opp i en vanlig jobb.

Trønderen Håkon Kjerkreit (30) står lent opp etter veggen i en liten garasje på industriområdet Forus utenfor Stavanger. På gulvet er en stor drone i ferd med å monteres av kolleger i selskapet KVS Technologies. Og det er ikke en hvilken som helst drone, men en drone til én million kroner.

For fire år siden var Håkon Kjerkreit student ved Universitetet i Stavanger sammen med kompisen Steffen Solberg (31). Å bli gründer var ikke noe han hadde tenkt på, men han likte å skru og lage ting.

– Vi drev og laget ROV-er på skolen, smiler Kjerkreit.

ROV-er er fjernstyrte undervannsfarkoster som brukes offshore.

– Det er litt av det samme å styre ting under overflaten som over. Vi startet med å bygge et operativsystem som kunne styre ulike roboter og droner, uavhengig om de befant seg over eller under vann, sier Cato Vevatne (31), tredjemann på gründer- og kompislaget.

Han var ferdig med studiene og i jobb da trioen valgte å satse. Etter litt prøving, feiling og jobbing uten lønn, fant de ut hva de skulle satse på, nemlig overvåkning av strømnettet ved hjelp av autonome droner.

Selskapet har gått bort fra tradisjonell fjernstyring, dronene flyr helt av seg selv når de sjekker strømnettet. Kunstig intelligens brukes til gjenkjenne strømlinjer og master.

De tre gründerne bak selskapet KVS Technologies Cato Vevatne (fra venstre), Håkon Kjerkreit og Steffen Solberg med dronen. I denne bilen kan de frakte to droner og være mobile under operasjoner.
De tre gründerne bak selskapet KVS Technologies Cato Vevatne (fra venstre), Håkon Kjerkreit og Steffen Solberg med dronen. I denne bilen kan de frakte to droner og være mobile under operasjoner. (Foto: Tommy Ellingsen)

Droner i containere

Nå er de i ferd med å få et gjennombrudd for satsingen. Energiselskapet Hafslund har inngått et innovasjonsprosjekt for å teste dronene på Østlandet.

– Dette vil jeg si kan representere et kvantesprang, sier Arild Haugen, direktør for nettdrift i energiselskapet Hafslund.

Haugen har ansvaret for drift og beredskap av selskapets nett i fylkene Oslo, Akershus og Østfold. Han tror droneteknologien fra KVS Technologies kan spare Hafslund for et betydelig millionbeløp.

– Men det aller viktigste er at vi blir en mer pålitelig leverandør av strøm, sier Haugen.

Han står utenfor kontorene til KVS Technologies. Lukene til en stor container åpner seg, og opp kommer en drone. Mellom fire og syv slike droner er tenkt utplassert i de tre østlandsfylkene.

Når det skjer strømbrudd ved uvær, vil en drone saumfare ledningsnettet og kunne finne feilen langt raskere enn ved manuell inspeksjon.

– Tenk deg hvor mye raskere dette vil gå enn å sende ut team i tung snø, sier Haugen.

Dronene flyr autonomt med høy hastighet over strømnettet og tar tusenvis av bilder. Disse sendes tilbake til et kontrollrom der bildene kan analyseres.

– Det er mange som satser på dette området, men så langt har vi ikke funnet en teknologi som er like bra som denne, sier Haugen.

Cato Vevatne, daglig leder i KVS Technologies (til høyre), viser frem kontrollrommet til Arild Haugen direktør for nettdrift i Hafslund.
Cato Vevatne, daglig leder i KVS Technologies (til høyre), viser frem kontrollrommet til Arild Haugen direktør for nettdrift i Hafslund. (Foto: Tommy Ellingsen)

Emisjon og ut av landet

Attesten er fine ord å ta med seg for daglig leder Cato Vevatne og selskapets styreleder Arild Austigard. Det er de neste årene selskapet virkelig har tenkt å ekspandere. Nå er planen å satse internasjonalt.

– Vi sikter mot en omsetning på 100 millioner kroner i 2021. Men det viktigste er at vi tar en posisjon i dette markedet som nå utvikler seg, sier Cato Vevatne.

Nå jobber selskapet med en emisjon for å finansiere veksten.

– Vi vurderer ulike vekstalternativer. Hvilket vi velger, vil bestemme kapitalbehovet. Men vi tar sikte på en emisjon i løpet av andre kvartal neste år, sier Austigard.

Austigard-familien, som er mest kjent for å ha bygget opp industriselskapet Øglænd Systems, er største aksjonær i KVS Technologies utenom de tre gründerne, som i dag eier nærmere 60 prosent av aksjene i selskapet. I fjor omsatte KVS Technologies for 13,7 millioner kroner med et resultat før skatt på vel 1,9 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.