Nurx, der norske Hans Gangeskar og Edvard Engesæth er gründere, har fått solide muskler etter at investorer ledet av Kleiner Perkins Caufield & Byers nå har skutt inn 36 millioner dollar, eller 290 millioner kroner i selskapet. Det skriver Wall Street Journal.

Det San Francisco-baserte oppstartsselskapet leverer helsetjenester via nettet, med fokus på prevensjon, nødprevensjon og hjelpemidler mot hivsmitte.

Samtidig går Chelsea Clinton, datteren til tidligere presidentkandidat Hillary Clinton, inn i styret.

I norsk målestokk er dette svært store summer, og selv i Silicon Valley er dette en solid kapitalinnsprøyting.

Chelsea Clinton går inn i styret til Nurx. Her er hun på et arrangement på Lincoln Center for the Performing Arts i New York i mai.
Chelsea Clinton går inn i styret til Nurx. Her er hun på et arrangement på Lincoln Center for the Performing Arts i New York i mai. (Foto: Evan Agostini)

Politisk kamp

Selskapet har siktet seg inn på mindre tettbygde områder, der tjenester knyttet til prevensjon ofte er lite tilgjengelige.

– Med de forsøkene du ser rundt landet for å videre begrense tilgangen på helsetjenester knyttet til reproduksjon, må vi sette målet høyt for å gi folk informasjon og tilgang på prevensjon, sier Clinton, ifølge WSJ.

Nurx opererer dermed midt i et av de mest politisk betente områdene av amerikansk politikk for tiden, ettersom utnevnelsen av en ny høyesterettsdommer er ventet å få konsekvenser for lovligheten av abort.

Selskapet har tidligere ikke akkurat skydd unna kontroverser, og da Donald Trump ble innsatts om president sendte de ut en reklame med budskapet «Make America great again. Repeal Obamacare. Control women’s bodies. Tweet about it». De ga samtidig nye kunder som brukte koden «TINYHANDS» en rabatt på 45 dollar, en referanse til en absurd konflikt Donald Trump har hatt gående i 30 år med en journalist, om størrelsen på hendene hans.

Skam

Engesæth og Gangeskar lanserte Nurx rett før jul i 2015, og fikk en pangstart da tv-kanalen MTV gjorde et nyhetsinnslag om tjenesten. Plutselig hadde Nurx stor pågang fra jenter og kvinner over hele USA som hadde savnet en slik mulighet. De har fortsatt å få mye oppmerksomhet, og slet en stund med å klare å levere nok, forteller Kleiner-partner Noah Knauf.

– Det er svært reelle problemer med tilgang til prevensjon i midten av landet, og det er fremdeles stigma knyttet til dette blant kundene Nurx betjener, sier han til Wall Street Journal.

Etter investeringen har Nurx totalt hentet inn 42 millioner dollar. De leverer i dag tjenester i 17 amerikanske stater. Med frisk kapital er planen å utvide tjenestene, ansette flere sykepleiere og utvide nettverket av leger.(Vilkår)