Teknologigründer Geir Førre har tjent stort på å investere i teknologiselskaper, som senere er blitt kjøpt opp for milliardsummer. Gjennom hele fjoråret satt han med 500 millioner kroner i investeringskassen.

Pengene fikk han etter at selskapet Prox Dynamics, som han var storinvestor i, ble solgt for drøyt én milliard kroner til amerikanske Flir Systems i 2016. Det ga et resultat på 309 millioner kroner i 2016, hvilket økte Førres «krigskasse» til mer enn 500 millioner kroner. Pengene er der fortsatt.

«Investerer ikke plutselig 100 millioner»

Ifølge 2017-regnskapet har nemlig Førres investeringsselskap Firda as like mye penger klare. Den eneste forskjellen er at han har flyttet flesteparten av millionene over fra bankkontoer til trygge obligasjoner. Ved nyttår hadde han hele 325 millioner kroner i obligasjoner og 103 millioner kroner i banken, mens bare 109 millioner kroner var investert i aksjer.

– Jeg sa i fjor at pengene skal investeres på nytt. Det står ved lag, og den strategien følger vi. Men siden vi i hovedsak jobber med investeringer i en tidlig fase i oppstartsselskaper, tar det litt tid før vi får eksponert kapitalen vår. Og vi må også ha kapital til regnværsdager, sier Førre til DN.

Han forteller at visjonen er å bygge opp nye teknologiselskaper.

– Vi investerer ikke plutselig 100 millioner kroner i et selskap, men vi går gjerne inn med en håndfull millioner kroner, også 10–15 millioner kroner i andre runde og 20 millioner kroner i tredje runde, sier han.

Nye investeringer i år

De fire teknologiselskapene Førre er aktivt investert i er Airthings, Ardoq, Disruptive Technologies og Zivid Labs (se faktaramme).

– Vi økte eierandelen vår i de fleste i fjor og gjorde oppfølgingsinvesteringer i alle. Det er fantastiske selskaper alle fire, og vi er superfornøyd med porteføljen vår og kommer til å investere ytterligere i dem i år, sier Førre.

Eierandelen i Disruptive Technologies økte fra 15 til over 30 prosent i fjor.

– Vi kommer sannsynligvis til å investere i to nye selskaper i år, som gjør at vi treffet målet om aktiv investering i mellom seks og syv selskaper. Disse skal vi jobbe med over flere år, avhengig av selskapets dynamikk og utvikling, forteller gründeren.

Det er ikke bare Førre som har tro på disse teknologiselskapene. Alpinisten Aksel Lund Svindal har også puttet penger i Airthings og Disruptive Technologies, det samme har suksessgründer Alf-Egil Bogen. Også Skype-gründer Niklas Zennström følger Disruptive Technologies og har latt seg imponere.

– Disruptive har potensial til å bli en av verdens neste store teknologiplattformer, har han tidligere sagt til DN.

Vant og gamblet alt på to hester

Førres investeringsformue ble etablert i 2005, da han var gründer og administrerende direktør i radiobrikkeselskapet Chipcon, som ble solgt for drøyt en milliard kroner til Texas Instruments. Mens mange nordmenn velger forutsigbare investeringer i eiendom, pløyde Førre alt inn i Prox, samt hans neste gründerprosjekt, Energy Micro.

– Kassen gikk nesten tom. Det var unødig høy risiko, sier Førre nå.

Men begge deler ble gullkantede investeringer. Energy Micro, som utviklet datakomponenter som bruker ekstremt lite strøm, ble solgt til Silicon Labs i 2013.

– Det så ut som vi skulle få litt under en milliard kroner totalt, men vi endte vel på rundt 1,1 milliarder kroner. Det viser at utviklingen har vært bra for kjøper, og det er jo hyggelig, sier Førre om totalsummen for alle aksjonærene.(Vilkår)

Her er grunnen til at elbilene lar vente på seg
Volkswagen venter til 2020 med neste elbil, men viser i mellomtiden en uten ratt og pedaler.
02:06
Publisert: