Miljøminister Vidar Helgesen (H) deltar fredag når planene blir presentert på et folkemøte i kommunen, som har rundt 2.500 innbyggere.

– Vi ser at ledigheten går ned, veksten går opp og det skapes flere jobber. Regjeringen vil legge til rette for at det kan etableres datasentre i Norge, og vi har blant annet senket avgiftene for å trekke til oss denne typen virksomhet. Jeg møtte nylig Apple og Google i California, og der markedsførte jeg Norge som vertsland for grønne datasentre, sier Helgesen til TV 2.

Dagens Næringsliv omtalte først det nye datasenteret forrige fredag

– Planen er å bygge et stort kostnadseffektivt datasenter som har tilgang på billig grønn energi, sa administrerende direktør Håvard Lillebo i Kolos til DN

Selskapet har hentet penger blant en rekke norske privatinvestorer og har ifølge Lillebo allerede kontorer i Silicon Valley og New York.

– Behovet for datasentre vil øke fremover som verden blir mer digital. Norge har glimrende forutsetninger for datasentre. Vi har fornybar energi og kjølige omgivelser. Dette kan bli en viktig vekstnæring og skape arbeidsplasser i distriktene, sier Vidar Helgesen.

Størst

Senteret vil fullt utbygd være på 600.000 kvadratmeter over fire etasjer
Senteret vil fullt utbygd være på 600.000 kvadratmeter over fire etasjer (Foto: Foto: HDR Arkitekter/Kolos)

Kolos skal ifølge BBC allerede ha på plass en solid finansieringsplan, som innebærer flere millioner kroner fra private norske investorer. Det jobbes også med å få en amerikansk bank til å bidra med fullfinansiering.

Senteret vil fullt utbygd være på 600.000 kvadratmeter over fire etasjer. Sikker og rimelig fornybar strømforsyning trekkes fram som en av Ballangens største fordeler for virksomheten.

– Vi har hatt en konkurranse gående de siste månedene, hvor datasenter-arkitekter og ingeniørselskaper har kunnet komme med det beste konseptet for området vi har tilgjengelig, forteller direktør i Kolos Norway, Håvard Lillebo til NRK.

Verdens største datasenter ligger i dag i Langfang, Kina og er i underkant av 600.000 kvadratmeter stort.

Godt egnet

Ballangen kommune, som har den høyeste andelen trygdede i landet, har et godt utgangspunkt for et slikt anlegg, mener ordfører Per Kristian Arntzen (Sp).

Han er godt kjent med planene om datasenteret og forteller at prosjektet startet etter et kartleggingsmøte med det lokale regionrådet i Ofoten.

– Vi satt på et område på 600 dekar som allerede er regulert til industriformål. I tillegg har vi god tilgang på kraft gjennom kraftanlegget på Skjomen. Vi har også fiber som går via Sverige og videre ut i verden, forteller ordføreren til NRK.

(©NTB)(Vilkår)

Russerinvasjon i norske elver
Se de unike videobildene av russerlaksen som gjør seg klar til å gyte på Nordvestlandet.
00:32
Publisert: