I Danmark er allerede Telenor pålagt å stenge tilgangen til Pirate Bay. Nå sprer kampen seg til Norge. Igår leverte en samlet norsk film- og musikkindustri en rettslig begjæring mot Telenor til Asker og Bærum tingrett, skriver Dagens Næringsliv.

Den danske dommen er anket til høyesterett: Telenor til høyesterett med Pirate Bay

Feil skyteskive?
Pirate Bay er verdens største distributør av lenker til nedlastbar musikk, film, dataspill og litteratur. Det meste er piratkopiert og gratis. De fire som driver nettstedet er dømt til ett års fengsel og en gigantbot i Stockholms tingsrätt. Men dommen er anket og tjenesten er fremdeles tilgjengelig på nettet.

Ifølge saksøkerne er 140.000 nordmenn daglig inne på Pirate Bay, og Telenor står for nettilgangen til rundt halvparten av Norges nettbrukere.

Telenor har både i Norge og Danmark motsatt seg kravet. De mener nettleverandørene er feil skyteskive for slike søksmål.

- Vanlig rettferdighetssans sier at man må gå etter dem som gjør noe ulovlig. Det blir som å gå etter stigeprodusentene, fordi det noen ganger brukes stiger til å begå innbrudd, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Dagens Næringsliv.

Teleselskapet ser neppe lyst på faren for å bli saksøkt av flere interesseorgansiasjoner som ønsker nettsider stengt.

- Handler ikke om frihet
Listen av saksøkere er imponerende. Tolv plateselskaper og deres interesseorganisasjon Ifpi samt de fem store internasjonale filmstudioene, Norsk Videogramforening, TONO, Gramofonartistenes Forening, Norske Filmbyråers Forening og Norsk Forening for Komponister og Tekstforfattere er alle med.

De mener Telenor er passivt medvirkende til ulovlig fildeling fordi deres nett brukes i denne virksomheten. De mener ikke Telenor er ansvarlige for ulovlighetene, og vil ikke krever erstatning, men derimot mener de tilgangen må stenges.

- Enkelte hevder at dette handler om frihet på nettet. Vi mener det er tyveri av åndsverk - og at Telenor er en aktiv bidragsyter for å gjøre dette mulig for alle dem som ikke vil betale for varene, sier Cato Strøm, administrerende direktør i TONO, komponister og tekstforfatteres rettighetsorganisasjon til Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.