I 1981 rykket fotballklubben Asker opp i 3. divisjon, med Helge Lund, Frithjof Wilborn og Svein Østvik på laget.

Karrieren til de tre tok ulike retninger: Frithjof Wilborn er førtidspensjonert tv-personlighet, Svein Østvik ble «Charter-Svein» og deltager i «Farmen Kjendis» på TV 2, mens Helge Lund er styreleder i BP, tidligere Statoil-sjef og en av oljeindustriens mektigste.

1981-laget til Asker fotballklubb. Frithjof Wilborn i midten (til venstre for flosshatten). Helge Lund sitter nederst til venstre. Svein «Charter-Svein» Østvik sitter nederst til høyre.Ifølge Asker-rådmann Lars Bjerke, som også spilte på laget, var Wilborn best, Charter-Svein spiss og Helge Lund midtstopper. «Lund var omtrent like god som meg, ikke veldig god», sier Bjerke.
1981-laget til Asker fotballklubb. Frithjof Wilborn i midten (til venstre for flosshatten). Helge Lund sitter nederst til venstre. Svein «Charter-Svein» Østvik sitter nederst til høyre.Ifølge Asker-rådmann Lars Bjerke, som også spilte på laget, var Wilborn best, Charter-Svein spiss og Helge Lund midtstopper. «Lund var omtrent like god som meg, ikke veldig god», sier Bjerke.

Lund har holdt på fotballinteressen og har begynt å bruke av formuen for å investere i oppstartsselskaper som jobber med idrett. Hans nyeste investering: Det norske gründerselskapet Be Your Best, som lar fotballspillere trene på beslutninger i avgjørende øyeblikk gjennom VR-briller.

Skru'n som Beckham

Bak Be Your Best står seriegründer og tidligere styreleder i Vålerenga, Odd Skarheim.

Med VR-brillene på hodet og en kontroll i hendene blir du plassert i en avgjørende situasjon fra en virkelig kamp. Du må i løpet av noen sekunder orientere deg på banen før ballen blir spilt til deg. Så må du ta valget om hvor du sender ballen videre.

Poenget er å – som de beste fotballspillerne i verden – knapt se på ballen utover øyeblikket den slås og øyeblikket du tar den imot, men heller bruke tid på å søke med blikket.

Skal være så bra at selv de beste fotballspillerne i verden blir bedre av å spille det
- Det vi trener på her er å se vekk fra ballen, sier gründer Odd Skarheim som har utviklet et VR-program for mental trening av fotballspillere.
01:39
Publisert:

– Klubbenes ressursbruk på mental trening i dag er i beste fall fem prosent av totalen. Generelt handler det ofte om hvordan du håndterer motgang. Det kognitive og mentale er mye mer enn det. Det er også evnen til å orientere deg på banen og ta raske beslutninger. Det er den kunnskapen vi lager treningsprogrammer for og måler effekten av, sier Skarheim.

Fotball og jagerfly

Ti minutter unna Be Your Bests lokaler i Forskningsparken ligger Flymedisinsk institutt, hvor rådgiver Anders Meland jobber med å teste og trene jagerfly- og helikopterpiloter for Forsvaret. Meland har en doktorgrad i prestasjonspsykologi har vært sparringpartner i arbeidet med å utvikle oppgavene fotballspillerne trener på.

– Fotballbanen er ganske kompleks. Det er uforutsigbart, ting går fort og du er under tidspress. Det er mye av den samme problematikken som du møter i flyverdenen, sier Meland.

– En av de viktigste egenskapene for både jagerflypiloter og fotballspillere er responsinhibisjon, forteller Meland.

Enkelt forklart er det evnen til stoppe og endre sin første impuls om den er gal. For å klare det må man være mentalt skjerpet og unngå å havne på autopilot.

– Man kan ikke alltid fly på autopilot. Da går det galt. Det gjelder i flyvning, fotball og i livet for øvrig, sier Meland.

Martin Ødegaard på laget

Da fotballspilleren Martin Ødegaard i fjor brakk et ben i foten, begynte han å bruke Be Your Bests treningsprogram under skadeoppholdet.

– Med ham var det eksepsjonelt. Han hadde høy score med en gang. Han har ligget langt over de andre som har brukt programvaren, sier Skarheim.

Siden i fjor høst har 14-åringene i FC København trent med VR-utstyret. FC København er Nordens mest suksessfulle klubb de siste årene og bruker årlig over 20 millioner kroner på talentutviklingsprogrammet sitt. Klubbens talentsjef, Sune Smith-Nielsen, forteller at de er såpass fornøyd at nå skal begynne å bruke testene på U19-laget.

– Når vi har gjort oss noen erfaringer, vil vi ta en beslutning om det også skal brukes på A-laget, sier han.

Satser 15 millioner kroner

Til sammen henter Be Your Best inn 15 millioner kroner gjennom en emisjon.

Gruppen med investorer består, foruten av Helge Lund, av Karl Christian Agerup (medgrunnlegger av venturefondet Northzone), seriegründer Per Otto Wold, som blant annet står bak appen Spond, investeringsfondet til Snö Ventures, Cut-e-gründer Espen Skorstad og den Oslo-bosatte italienske investoren Davide De Picciotto.

– Gjennomgangsmelodien er folk som har lykkes internasjonalt og har nettverk, sier Skarheim.

– Og Helge Lund er jo veldig interessert i fotball, legger han til.

Lund har også tatt en eierandel på 4,3 prosent i Joymo, et annet gründerselskap innenfor idrett.

Joymo selger kameraer sammen med en strømmetjeneste, noe som gjør at idrettsklubber kan overføre idrettsarrangementene sine på direkten.

Helge Lund hadde 105 millioner kroner i egenkapital i sitt investeringsselskap ved utgangen av 2017. Nå har Arsenal-supporteren begynt å bruke noe av pengene på investeringer i gründerselskaper.
Helge Lund hadde 105 millioner kroner i egenkapital i sitt investeringsselskap ved utgangen av 2017. Nå har Arsenal-supporteren begynt å bruke noe av pengene på investeringer i gründerselskaper. (Foto: Aleksander Nordahl)

Den største investeringen kommer fra Snö Ventures, som går inn med ti millioner kroner.

– Vi har møtt i overkant av 600 selskaper på et par år. Dette er vår fjerde investering. Når vi går inn her, er det fordi vi ser noe spesielt, sier partner Magne Uppman i Snö Ventures.

Snö Ventures er i ferd med å stable på bena et fond på 100 millioner kroner. Pengene skal brukes på investeringer i gründerselskaper som er i en tidlig fase. Be Your Best blir fondets første investering.

– Trening og testing av fotballspillere er en nisje, men det er en voldsomt stor nisje, sier Uppman.

Fifa anslår at det er 265 millioner fotballspillere i verden, hvorav 38,3 millioner er registrerte spillere, men har ikke gjort tellinger siden 2007.

Å bygge lag tar tid

FC København er sammen med Sarpsborg 08, Vålerengas Akademi og U20-landslaget selskapets første få kunder. Pengene som nå hentes inn, skal brukes til å rigge et salgsapparat som igjen vil vise hvorvidt selskapet har livets rett.

Skarheim er ydmyk med hensyn til fremtiden.

– Man må både være flink og ha flaks – og det tar tid.

Helge Lund opplyser at han ikke har anledning til å stille til intervju i sakens anledning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den hyggelige nye jenta på teamet viser seg å være en skikkelig latsabb. Hva gjør du? Svaret får du i Mandagsmøtet!
Camilla Stoltenberg: –Er forventet at kjønnsforskjellene vil fortsette å øke de neste 20 årene. Her er ett av tiltakene hun vil ty til for å bekjempe utviklingen
01:50
Publisert: