– Dette er jo briljant!
Latteren sitter løst i gangene i Forskningsparken i Oslo når John Berland, sjef for Digilab Scandinavia i konsulentselskapet Sopra Steria, veiver rundt ikledd høyteknologiske briller på hodet, og klikkende med fingrene på en slags usynlig datamus hengende i luften.
Samtidig er dette forskning med såkalt «Hololens-teknologi» på et nivå så alvorlig at det vil kunne være snakk om liv og død for pasienter som i fremtiden skal gjennom for eksempel en lever- eller hjerteoperasjon.
Med slike briller er målet at forberedelsene til kompliserte operasjoner kan gjøres langt enklere. Legene vil kunne bruke hologrammer, avanserte former for fotografi der motivet i bildet vises tredimensjonalt, blandet med virkelighet. Slik kan flere leger jobbe med samme objekt samtidig, via en virtuell 3d-modell av et kroppsorgan som legges på et operasjonsbord.
– Det er i Norge to til tre operasjoner per dag på barn med medfødt hjertefeil. Et barnehjerte kan være så lite som en valnøtt. Med dette kan tre-fire kirurger ta på seg en brille og se på samme hjerte, skalere det opp og få felles forståelse og mer presis og detaljert diagnose, sier Berland.
Barnekardiolog Henrik Brun ved Rikshospitalet viser til at det er første gang i verdenshistorien at kirurger tas med inn i hjertet på denne måten.
– Hjertet kan henges foran oss og ses på i ulike retninger der det skal opereres, sier Brun, som understreker at nytten er spesielt stor innen kardiologi med barn, fordi hjertene til de minste ofte er de mest komplekse og individuelt ulike.
Ikke minst tidsbruken knyttet til en operasjon kan bli bedre.
– Tid er kritisk under alle operasjoner, sier Ole Jacob Elle ved Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus (OUS).
Først i Norge
Sopra Steria var de første i Norge som fikk tilgang til Hololens-brillene til Microsoft. Brillene har en innebygget Windows 10-computer og dataskjermer i glassene, kombinert med et stort antall sensorer.
Forskningsprosjektet som nå pågår ved OUS er i dag et tett samarbeid mellom Sopra Steria og Intervensjonssenteret, etter en introduksjon av helseklyngen Oslo Medtech.
Sykehuset hadde ferdig en 3d-modell og et ønske om å få den visualisert på en god måte. Sopra Steria har blant annet et utviklingsteam på OUS, der de subsidierer utviklingsarbeidet, og ser på prosjektet som en investering for å bygge kompetanse på teknologien.
– Hololens er neste generasjons pc. Den snur opp ned på hele tankesettet hvordan vi lager tjenester, sier Berland, som sammenligner brillene med Apples Iphone.
– Det snudde opp ned på måten man er digital på. Jeg ser ikke bort fra at dette vil snu opp ned på ting de kommende ti årene.
Vant pris
For OUS er dette fortsettelsen av arbeidet som har pågått siden begynnelsen av 2000-tallet ved Intervensjonssenteret, der teknologene har forsket frem nye metoder for å fremstille 3d-modeller av blodårer, lever- og kreftsvulster basert på CT- og MR-bilder.
I forbindelse med en av verdens største helse- og teknologikonferanser, Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS), tidligere i år vant de innovasjonspris for arbeidet med å ta teknologien inn i operasjonssalen.
– Noe av det veldig interessante med dette prosjektet og Hololens-teknologien er at leger og helsepersonell nesten står i kø for å teste anvendelser i eget fagområde, sier toppsjef Kathrine Myhre i Oslo Medtech.
Kommersielt stort
Forskerteamet ved OUS har fått midler fra EU for å videreutvikle slike navigasjonssystemer, samt fra Helse Sørøst og Forskningsrådet.
Først var det dampdrevne maskiner, dernest elektriske. Den tredje industrirevolusjonen mener mange så var dataalderens fødsel. Før den fjerde, som det nå snakkes om, kommer med alle mulige bærbare gadgets, kunstig intelligens, genmanipulering, 3D-teknologi og virtuell virkelighet
Inne i Hololens-brillene ligger en slags App Store, slik mange har vent seg til med Iphone. Microsoft ønsker å bygge et økosystem med folk som lager applikasjoner knyttet til brillene. App-ene som nå utvikles i Norge skal altså gi kirurgene større trygghet gjennom en opplevelse av for eksempel hvor en svulst sitter og hvor blodårene går.
En virtuell omvisning i et hologram av pasientens hjerte før operasjonen kan ha avgjørende betydning for å unngå overraskelser underveis.
– Vi kaller det «a walk in the heart», sier barnekardiolog Henrik Brun.
– Hvordan dette vil utvikle seg kommersielt gjenstår å se, men den som knekker koden hva gjelder å lage apper til denne sitter på et veldig godt business case, sier Berland i Sopra Steria.
Han mener Norge nå tar en ledelse innen helseteknologi for såkalt blandet virkelighet, på engelsk «mixed reality».
– Vi ser at denne teknologien representerer produktiviseringen av den fjerde industrielle revolusjonen. Norge har alle forutsetninger for å kunne lykkes, sier Berland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.