Som følge av smittesituasjonen ønsker mange muligheten til å kunne gjennomføre legevisitten uten å møte opp fysisk.

Et selskap som tilbyr dette er Eyr. De ble stiftet for fem år siden, og tilbyr legekonsultasjoner over video gjennom en mobilapp.

– Veldig mange har tatt kontakt med oss under koronaperioden for å unngå den smitterisikoen det er å oppsøke lege fysisk, sier daglig leder Karl Martin Lind.

– Verdien av tjenesten vår og videokonsultasjon med lege generelt er blitt enda tydeligere under epidemien og mange har oppdaget tjenesten vår.

Lind og Eyr seg veldig positivt på markedsutviklingen fremover.

– Digitalisering har skutt fart. På fem uker har Norge hoppet fem år frem i tid innenfor digitalisering, og dette gjelder spesielt innenfor helsetjenester. Den store underliggende makrotrenden har jo vært der i flere år, men har nå kommet med enda større tyngde.

På fem uker har Norge hoppet fem år frem i tid innenfor digitalisering
Karl Martin Lind, daglig leder i Eyr

Mobilbank

Gründerne bak er Karl Martin Lind, som er daglig leder, og Vegard Krogh-Reinsnes som var teknologidirektør. De stiftet selskapet i juni 2015.

– Det gjorde vi fordi vi så den store utfordringen helsevesenet sto overfor, og vi mente vi hadde en god løsning på noen av utfordringene, sier Lind.

Lind trekker blant annet frem lange ventetider hos fastlegene og manglende samhandling. Han sammenligner teknologiutviklingen i helsevesenet med den som bank og finans gikk gjennom tidlig på 2000-tallet.

– I bank og finans gikk man fra fysiske filialer til minibank, nettbank og så mobilbank. I helsevesenet har digitaliseringen tatt lengre tid, og det er først de siste årene at ting har begynt å endre seg.

– Så helsevesenet har vært trege?

– Dessverre, ekstremt trege, mener Lind.

– «Hvorfor har vi ikke det som tilsvarer en mobilbank, men for helsetjenester» var spørsmålet vi stilte i 2015, og det er det vi leverer nå. Gode, trygge og tilgjengelige helsetjenester via mobilen.

50 mill. i fersk kapital

Nå har selskapet gjennomført en emisjon på 50 millioner kroner hvor de har hentet inn fersk kapital fra en norsk og flere svenske investorer.

– Vi er veldig fornøyd, det er et elitelag av svenske investorer og norske Investinor, sier Lind.

– Nå har vi jo i praksis giftet oss med flere svensker og nordmenn, så dette er et langsiktig inngått partnerskap og samarbeid.

Investinor har gått inn med åtte millioner kroner.

– For det første er de et ekstremt bra team, og i den typen selskap som dette som skal vokse raskt, så er rett og slett teamet helt avgjørende. I tillegg har de viktige løsninger og tjenester for fremtiden som vil bli absolutt nødvendige. Eyr er ikke alene på banen, så hvorfor gikk vi ikke inn i Kry? Fordi vi tror på Eyr og ser muligheten til å benytte den som en plattform når vi konsoliderer markedet, sier investeringsdirektør i Investinor, Patrick Sandahl, om Eyr.

Den svenske Stena-familien har gått inn med 10 millioner, og Fredrik Österberg, som er medgründer i Evolution Gaming, har gått inn med 20 millioner kroner.

De resterende 12 millionene er det en rekke formuende personer og enkeltstående folk som står for, ifølge markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Eyr, Maren Synnevåg.

Ifølge Lind skal de ferske pengene brukes til to ting.

– Det ene er å realisere våre vekstplaner som er delvis tuftet på internasjonal ekspansjon og i enda større grad befeste vår ledende posisjon i det norske og danske markedet. Det er over en million mennesker nå som har Eyr gjennom sin forsikring og mange vet jo ikke det. Det er en jobb som må gjøres for å fortelle nyheten. Og dernest skal vi investere titalls millioner i norsk helsetjeneste-innovasjon.

Patrick Sandahl (til venstre) er investeringsdirektør i Investinor, som har investert 8 millioner kroner i Eyr. Til høyre daglig leder i Ey, Karl Martin Lind.
Patrick Sandahl (til venstre) er investeringsdirektør i Investinor, som har investert 8 millioner kroner i Eyr. Til høyre daglig leder i Ey, Karl Martin Lind. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Fokus på forsikringsmarkedet

På spørsmål om hvem som er den nærmeste konkurrenten svarer Lind at det er svenske Kry.

– Vi er vel blitt størst i Norge, og er dermed større enn de på vårt hjemmemarked, men de er jo veldig store internasjonalt.

Lind trekker frem at en del av forskjellen er at Eyr i større grad retter seg mot forsikringsmarkedet.

– Det er over én million nordmenn som kan benytte oss gratis gjennom forsikringen de blant annet har via jobben, men det er mange som ikke er klar over det.

Han fremhever også legeperspektivet.

– For første gang i historien kan en lege ha hjemmekontor og jobbe fra der de vil. Det er et veldig attraktivt tilbud for mange leger å kunne ha en mer fleksibel arbeidsplass.

Lønnsomhet neste år

I det siste tilgjengelige regnskapet fra 2018 vises det at driftsinntektene var på 5,2 millioner kroner, og at resultatet før skatt endte på minus 18,6 millioner kroner.

2019 regnskapet er ikke ferdig enda, men ifølge Synnevåg omsatte selskapet for cirka 13 millioner kroner i 2019, noe som tilsvarer en økning på om lag 150 prosent fra 2018.

– Når regner dere med å tjene penger?

– Vi har faktisk vært lønnsomme i to perioder tidligere. Den første var etter en investering vi fikk i 2016, der vi ble lønnsomme en kort periode i 2018 og da tok vi en ny investering. Den investeringen tok oss frem til mars 2020 som gjorde at vi var lønnsomme rett før emisjonen vi hadde nå. Det samme er planen denne gang. Vi tar inn et større beløp på 50 millioner nå, og regner med å bli lønnsomme i slutten av 2021, ifølge Lind.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.