Altinns problemer ble synlig for alle da systemene for å levere ut selvangivelsen knelte under presset i fjor.

Årets utlevering gikk lenge noe bedre - takket være en køordning som holdt all overbelastende trafikk unna Altinns servere. Noen kom inn, men ikke alle. Så gikk det galt, da personopplysninger i går kveld kom på avveie, og løsningen ble stengt.

Etter problemene i fjor bestilte Nærings- og handelsdepartementet en rapport fra Det Norske Veritas om Altinns systemer. Rapporten ble påbegynt i juli, og ble ifølge DNV levert i oktober. Teknisk Ukeblad har fått tak i denne rapporten, og skriver blant annet om problemer med måten løsningen er konstruert. Dette skaper flaskehalser som ikke er så enkle å komme utenom.

DN.no tok i går kontakt med NHD for å få innsyn i rapporten, samt spørsmål om hvorfor den ble unndratt offentlighet. Vi har foreløpig ikke fått svar på dette eller andre spørsmål knyttet til rapporten.

Offentlig eller endelig rapport?
Men i dag sendte imidlertid DNV ut en melding på Twitter der det står "I dag klokken 11:55 har #DNV oversendt endelig evaluerings-rapport om #Altinn til NHD, denne blir offentlig så snart som praktisk mulig!".

Det synes å herske en viss forvirring om hva som var den endelige rapporten, både i NHD og DNV. Kommunikasjonsdirektør Aage Enghaug i DNV opplyste først at endelig rapport ble levert i oktober, men nå kommer det altså en ny offisiell rapport.

Offentliggjort så fort som mulig
- Det viser seg at den formelle og endelige rapporten ble overrakt NHD i dag, mens selve oppdraget ble gjennomført fra juli i fjor sommer, og en foreløpig rapport ble lagt frem for oppdragsgiver i oktober, skriver Enhaug i en epost.

Han sier det er NHD som må kommentre rapporten, men deres presseavdeling viser til at Giske allerede hadde full kallender da dette inntraff. De har foreløpig ikke klart å stille opp for kommentarer, men DNVs oppfatning er at rapporten vil bli offentliggjort så fort som mulig.

NHD melder nå at Trond Giske vil holde pressemøte klokken 14.45 om denne saken.

Les også:
Flyr inn eksperter fra USA

20 punkter som kutter skatten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.