Flesteparten av IT-selskapene som er notert på Oslo børs har hatt en god vekst i år, og analytikerne ser ingen grunn til at dette skal endre seg i 2014.

Best av de norske selskapene er Idex, som utvikler fingeravtrykkssensorer. Selskapet har hatt en vekst i avkastningen på 502 prosent i år.

Også Opera Software og Thinfilm har hatt god vekst i 2013. Opera har helt siden høst vært en av analytikernes favorittaksjer. Hittil i år har Opera hatt en vekst i avkastningen på 157,62 prosent.

- Jeg både tror og håper at neste år vil bli et IT-år på Oslo børs, sier analytiker Peder Strand i SEB.

Han legger til at han ikke tror noen av disse selskapene har nådd toppen av vekstkurven.

- Jeg tror veksten i disse selskapenes inntekter og inntjening vil akselerere i 2014, sier Strand.

Analytiker Espen Torgersen i Carnegie.
Analytiker Espen Torgersen i Carnegie. (Foto: Gunnar Lier)

Ikke alene
Carnegie-analytiker Espen Torgersen tror også på vekst for IT-aksjene neste år, men presiserer at veksten vil komme an på om selskapet er eksponert for globale markeder eller ikke.

- Jeg tror vi har sett konturene av noe veldig viktig det siste året, nemlig at de selskapene som er eksponert for globale markeder har hatt meget god vekst og mest sannsynlig vil fortsette å stige på børsen også neste år, sier han.

- Men selv om selskapene har god eksponering, må de også fortsette å levere dersom de vil holde på veksten, sier Torgersen.

Han tror spesielt at selskaper som Nordic Semiconductor og Opera fortsatt er underpriset på lenger sikt og at en stigning på 30 ganger inntjening er realistisk prising neste år for de selskapene som leverer. Han tror likevel ikke at alle investorer vil strømme til IT-aksjene.

- Investorene vil nok fortsatt å jage etter høyere avkastning uavhengig av sektor. Dessuten tror jeg IT fremdelses anses som en komplisert sektor for mange, sier han.

Disse vil slite
- Det handler mye å være eksponert for et globalt marked. Jeg tror de selskapene som ikke har denne muligheten og må fortsette å slite på det nordiske markedet vil skuffe neste år. Det nordiske markedet er såpass presset at jeg har vanskeligheter for å se at de har mye mer å hente på veksttakten, sier Torgersen.

Han drar spesielt frem Evry, som et av disse selskapene som ikke kommer til oppnå ønsket vekst neste år. Han får støtte av Strand, som heller ikke tror Atea vil ha voldsom vekst neste år.

- Både inntjening og aksjekursutvikling har vært forholdsvis flat i begge disse selskapene i 2013, og jeg tror den tendensen vil fortsette inn i 2014, sier SEB-anaytikeren.

Tror på de små selskapene
Flere av selskapene som har hatt høyest vekst så langt i år er mindre selskaper. Idex, som lager fingeratrykkssensorer, fikk et stort oppsving på børsen etter at det ble klart at Apple ville lansere en Iphone med fingeravtrykkssensor. Også teknologiselskapet Thinfilm har hatt god vekst etter at de for første gang landet internasjonale kjøpsavtaler i år.

- Disse selskapene faller inn i kategorien av selskaper som har en mulighet til å bli markant større enn de er i dag - nettopp fordi de er eksponert globalt, sier Strand.

Også Torgersen tror at vi vil se flere av de mindre IT-selskapene komme frem i lyset som markedsvinnere det neste året.

Les også:

- Vi er på vei mot å bli en mindre oljesmurt økonomi

- Det var opp som en port, ned som en lort

Nyttårsløft på Oslo børs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.