Som ventet ble det rabalder da Apple presenterte Iphone 5 for verden onsdag kveld. Men de hadde også mange andre nyheter å by på. Her er noen av de viktigste.

Nye Ipod-musikkspillere
Apple har ikke sluttet å lage rene musikkspillere. Som de selv sier er musikk og musikkspillere en del av selskapets DNA, og ikke noe de kan slutte med selv om andre produkter er mer populære.

Ipod Nano får en ny 2,5 tommers skjerm som dekker så å si hele fronten på spilleren. De fysiske knappene er bittesmå, men Nano har fått berøringsskjerm til gjengjeld.

Nye Ipad Nano kommer i syv farger og har fått en pause og opptaksfunksjon for radio. Den har også fått skritteller og treningsapps.

Ipod Touch har også fått flere oppgraderinger. Apple fokuserer også en del på spill når det gjelder denne musikkspilleren. Faktisk er Ipod Touch ifølge Apple den mest brukte håndholdte spillkonsollen i verden.

Det er 175.000 tilgjengelige spill og 150 millioner spillere registrert i Apples Game Center.

Ipod Touch har fått et nytt bakdeksel i børstet stål, til forandring fra kromdekselet den har hatt før. Men mest viktig er det nok at den får samme skjerm som Iphone 5 og samme prosessor som Iphone 4.

Ipod Touch får også kamera, men ikke like heftig som på Iphone 5. Det ser ut som samme kamera som sitter i Iphone 4.

Til slutt får også Ipod Touch den stemmestyrte digitale assistenten Siri.

Nye hodetelefoner
Det viste seg også at et løst rykte om nye hodetelefoner var sant. De nye hodetelefonene har fått navnet Earpods og er fullstendig redesignet.

Apple har solgt 600 millioner av sine ikoniske hodetelefoner hittil.

De nye hodetelefonene får en retningshøyttaler som «skyter» lyd inn i øregangene dine. De er av typen som kalles in-ear, hodeletelefoner som ligge inne i øregangen. Men ifølge Apple skal de ikke blokkere ut like mye lyd og gi den samme «boblefølelsen» som andre in-ear hodetelefoner.

Ny Itunes
Apple presenterte også Itunes 11, som er Apples portal for kjøp og organisering av musikk, bilder, filmer og annet innhold. Itunes 11 får et nytt grafisk uttrykk, med nye hurtigmenyer som hopper fram når man klikker på et objekt.

Det ser ut som om brukeropplevelsen er mer tilpasset tankegangen til trykkskjermenheter. Dette har fått enkelte til å spekulere i om vi kan vente Imac og Macbook pc-er med trykkskjerm.

Nye Itunes har også fått en funksjon hvor artister selv, eller mest sannsynlig deres plateselskap, kan legge ut nye bilder av artisten og opptredener.

Solide tall
Apple startet dagens presentasjon slik de pleier, med noen skytetall. Toppsjef Tim Cook fortalte at Apple nå har 380 egne butikker verden rundt i 12 land.

Deretter gikk han over til å snakke om Mac. Over syv millioner brukere har lastet ned den siste versjonen av OS X, Mountain Lion.

Apple sier også at de er den største produsenten av bærbare pc-er i USA nå.

 

Ipad
Apple har solgt flere Ipad nettbrett enn noen pc-produsent har solgt pc-er det siste året. I fjor hadde Apple 62 prosent markedsandel innen nettbrett, en andel som har økt til 68 prosent i år. Det betyr at Apple øker sin ledelse, selv om konkurrentene har blitt flere og lager bedre nettbrett enn noensinne.

91 prosent av all nettrafikk som stammer fra nettbrett er Ipad.

- Jeg vet ikke hva de andre brettene brukes til, kanskje de ligger i butikkhyller eller skuffer, sier Tim Cook i sin presentasjon.

Det finnes nå 250.000 apps til Ipad, og Apple har solgt 400 millioner Iphone-, Ipad- og Ipod-enheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.