Nordmenn flest er på Facebook. Verdens største sosiale nettverk sitter på mer informasjon om hver enkelt av oss, og vår omgangskrets, enn noen andre. Det er i dag en lønnsom virksomhet å selge informasjon om mennesker, spesielt om man kan selge mye informasjon om mange samtidig. Kjøperne er alt fra selskaper som vil selge deg noe til svindlere.

Derfor har også Facebook blitt den største lekeplassen for datafangere og informasjonssamlere.

– Det finnes to hovedformer for trusler på Facebook i dag. Den ene er de som har onde hensikter og vil trenge seg inn på pc-en din. Den andre er de som ønsker å bruke Facebook-systemet til å tjene penger. Dette kan dreie seg om informasjonssamlere som vil lokke deg til å ta i bruk en tjeneste som bare er et sceneteppe for det som i virkeligheten er storstilt informasjonshøsting eller reklameformidling, sier virusanalytiker Snorre Fagerland i sikkerhetsselskapet Norman ASA.

Les mer hvordan du blir lurt her: Slik lures du på Facebook

Skapt for deling
Facebook er i utgangspunktet en informasjonsdelingstjeneste og det er dermed også naturlig at informasjon spres i nettverket. Det som er viktig er at man selv kontrollerer informasjonen.

– Det jeg er mest overrasket over når det gjelder Facebook er at ikke alle går inn og sjekker personverninnstillingene sine. Det er lett å se hvilke apps man har installert og hva de gjør, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet.

I likhet med smarttelefoner og nettbrett kan man installere «apps» – små programmer som utfører en dedikert tjeneste – på Facebook. Disse appene kan få tilgang til ulike mengder av din informasjon.

– Mitt første råd til alle Facebook-brukere er å aldri trykke «Tillat» på noe du ikke har oppsøkt eller bedt om selv. Tjenester som oppsøker deg gjør dette fordi de vil ha noe fra deg du normalt ikke ville gitt dem, sier Fagerland.

Mange synes kanskje ikke det gjør så mye om noen får innsyn i deres vaner og bevegelser. Men det mange glemmer på Facebook er at de også kan lekke informasjon om de man er venn med.

– Alle Facebook-apper får tilgang til profilbildet ditt. Derfor kan det være lurt å tenke gjennom hva og hvem man har på bildet. Når man tagger personer i bilder åpner man også for at flere apper kan samle inn informasjon om de du har tagget, sier Fagerland.

 

  • Ikke legg inn apper eller trykk «Tillat» på noe du ikke har oppsøkt selv.
  • Hvis du deler en video eller lenke bør du skrive en kort personlig kommentar slik at dine venner ser at den ikke er publisert automatisk på dine vegne.
  • Del deg selv.
    Vær forsiktig med tagging og deling av bilder av andre. Du bør helst bare spre informasjon om deg selv og la dine venner bestemme selv om de vil bli tagget eller eksponert.
  • Det er lett å se hvilken informasjon en app ber om og når den henter informasjonen. Men det er vanskelig å vite hvordan den blir brukt videre.
  • Facebook er bygget som et åpent system for deling, lekkasjer kan og vil oppstå.
  • Facebook-spill er ofte bare scenetepper for informasjonshøsting. Mange spill ber om langt mer innsyn i din profil enn de trenger for å la deg spille.
  • Når barn skal begynne med Facebook, bør de få en innføring i dette med deling og at nettet fanger på permanent basis. Lær dem å være kritiske både til deling og hvilke lenker de klikker på.
  • Fjern apper du ikke vet hva er og de du ikke bruker lenger.
  • Apper du la til for mer enn et år siden har fått nye innstillinger. Gå gjennom disse og fjern tillatelser du ikke ønsker å gi.