Som ventet annonserte Steve Jobs og Apple et nytt produkt som plasserer seg midt mellom en bærbar pc og en mobiltelefon i dag.

Navnet er iPad.

– Vi bruker alle mobiltelefoner og bærbare pc-er. Men vi mener det er plass til et produkt midt imellom, men om det skal ha livets rett må det utføre visse nøkkeloppgaver bedre enn de eksisterende produktene, sier Jobs fra scenen.

Disse nøkkeloppgavene er nettsurfing, e-post, fotoalbum, video, musikk, spill og e-bøker, ifølge Jobs.

Han vier ingen stor respekt for mini-pc-ene som har blitt så populære de siste årene.

– En mini-pc gjør ingenting bedre. De er bare billige pc-er, sier Jobs.

 

Slik fungerer den
iPad ser ut som en oppblåst iPhone. Som ventet har den et virtuelt tastatur på skjermen, men store taster. Størrelsen ser ut til å ligge rundt 12 tommer diagonalt mens selve skjermen er 9,7 tommer. iPad har en Apple A4 prosessor på 1 GHz og den leveres med lagringskapasitet mellom 16 og 64 GB, det samme som iPhone og iPod Touch.

Det er litt overraskende at iPad ikke har en skjerm i standard bredformat 16:9, men noe som ligner den gamle 4:3 standarden. Dette gjør at filmer man ser ikke fyller hele skjermen.

Tavlemaskinen er bare 1,3 centimeter tykk og veier 675 gram. I sin presentasjon sa Jobas at han kunne se video i ti timer på iPad, mens Apples pressemelding understreker at det er snakk om surfing i ti timer.

Jobs bekrefter at iPad betjenes på samme måte som iPhone. Men den bruker litt flere dynamiske elementer i navigeringen. For eksempel kommer ikoner og knapper flyvende inn fra kantene når man åpner et nytt program.

Maskinen kommer selvsagt med innebygget trådløst nettverk, og på enkelte utgaver er det også mobilt bredbånd. I USA blir det egne abonnementer å få kjøpt gjennom AT&T, Apples iPhone-partner, for iPad.

– iPad er ikke operatørlåst og den bruker standard sim-kort, så den vil fungere med det abonnementer du har, sier Jobs med referanse til kjøpere utenfor USA.

Avtaler med internasjonale mobiloperatører vil komme på plass senere.

Man kan også synkronisere sine data med en kabel mot en pc som har iTunes.

Rimelig
Det har vært mange spekulasjoner om prisen på iPad. Det offisielle svaret for USA er at den rimeligste utgaven, med 16 GB lagring og uten 3G vil koste 499 dollar eller 2 900 kroner. 32 GB koster 599 og 64 GB koster 699 dollar.

Med 3G-modem innebygget er prisene litt høyere. 16 GB koster 629 dollar, 32 GB koster 729 dollar og 64 GB koster 829 dollar.

Lansering er om 60 dager for modellene uten 3G og 90 dager for de som har mobilt bredbånd.

iBooks
Med iPad lanserer Apple også en egen e-bokleser, iBooks. Skjermbildet ser ut som en bokhylle man kan fylle med nedlastede bøker. Standarden Apple har valgt er ePub. Denne standarden er åpen og vi antar derfor at man kan importere ebøker man allerede eier til iPad.

En rekke internasjonale forlag støtter iBooks allerede ved lansering, men foreløpig vet man ingenting om hvorvidt norske bøker blir å få kjøpt med det første.

Tilbehør
iPad kommer med en del tilbehør som skal dekke behovet for å bruke den som en pc innimellom.

Man får kjøpt et eget fysisk tastatur og det følger med en beskyttende mappe å ha iPad i. Denne mappen kan også brukes som en støtte for å sette iPady på høykant.

Applikasjoner
iPad kan kjøpre de samme programmene og spillene som iPhone. For de som ønsker å lage programmer for iPad, eller tilpasse eksisterende, legger Apple ut en ny versjon av sitt utviklerverktøy i dag.

App Store vil heretter også ha egne applikasjoner og spill kun for iPad. Spillene som ble demonstrert under presentasjonen i kveld virket veldig spennende og det er tydelig at iPad har et stort potensial som portabel spillplattform.

 

Større enn Nokia
Da Steve Jobs inntok scenen i San Francisco i kveld, norsk tid holdt han publikum på pinebenken en stund før den store lanseringen.

– Vi skal annonsere et virkelig magisk og unikt produkt i dag, sa Steve Jobs innledningsvis.

Men først hadde han litt statistikk å meddele. I løpet av forrige kvartal passerte Apple 250 millioner solgte iPod mediaspillere. De har nå 284 egne butikker som hadde 50 millioner besøkende i forrige kvartal.

Apple omsatte forrige kvartal for 15,6 milliarder dollar, rundt 91 milliarder kroner. Selskapets omsetning det siste året har rundet 50 milliarder dollar, noe Jobs er svært stolt av 34 år etter at han grunnla selskapet sammen Steve Wozniak. Dette gjør ifølge Jobs Apple til verdens største produsent av mobile produkter målt i omsetning. Større enn både Nokia, Sony Ericsson og Samsung.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.