Microsoft sniklanserte natt til onsdag neste generasjon Xbox spillkonsoll, kalt Xbox One.

Én generasjon innen spillkonsoller har hittil ligget på fem til syv år, og derfor er det ekstra spennende med en ny generasjon, både fordi den eksisterende plattformen begynner å dra på åra og fordi den nye skal holde seg teknologisk aktuell i mange år fremover.

Microsoft skriver faktisk i sin pressemelding at de venter at Xbox One skal holde seg aktuell i et helt tiår.

Men spill er ikke i hovedfokus på Xbox lenger. Det er like mye en underholdningsmaskin, som en spillkonsoll.

– Xbox One er utviklet for å levere en helt ny generasjon av spill, tv og underholdning i en kraftig alt-i-ett-enhet. Vår unike, moderne arkitektur bringer enkelhet til stuen, og for første gang noensinne, muligheten til å raskt bytte mellom spill og underholdning, sier Don Mattrick, president i Interactive Entertainment Business hos Microsoft.

Her er hovedfunksjonene i Xbox One:

Stemmestyring - Hele systemet kan styres med stemmekommandoer.

TV - Microsoft ønsker å samarbeide med alle tv-leverandører i Norge for å gjøre Xbox One til mottaker og dekoder for tv-signaler. Xbox One har også funksjoner for å se hva vennene dine ser på og den kan anbefale deg programmer.

Snap - Siden store tv-skjermer begynner å bli allemannseie har Xbox One muligheten til å dele opp skjermbildet så man kan gjøre flere ting samtidig. Man kan både spille og bruke underholdningsfunksjoner samtidig.

I tillegg får Xbox One funksjoner for å finne ut hva som er mest populært blant dine kontakter innenfor spill og tv. Den får integrert Skype og stemmestyrt programguide for tv.

 

Spill og tv-titler
Flere spillutviklere har offentliggjort at de vil ha spill tilgjengelig for Xbox One ved lansering. Noen av de største er Forza Motorsport 5, Call of Duty: Ghosts, FIFA 14, Madden NFL 25, NBA LIVE 14, EA SPORTS UFC og Quantum Break.

Ubisoft melder også at Assassin's Creed IV og Watch_Dogs vil være tilgjengelig ved lansering.

I USA har Microsoft også skrevet avtaler med NFL om å vise amerikansk fotball på en egen kanal. I tillegg har Steven Spielberg sagt seg villig til å produsere en tv-serie basert på de populære Xbox-spillene i Halo-serien.

Xbox Live
Tjenesten Xbox Live, som hittil har håndtert vennelister og flerspillerfunksjoner blir nå mer skybasert. Profil og progresjon blir lagret på nettet slik at det alltid er tilgjengelig om man skifter konsoll eller har flere. Laster man ned spill vil disse lastes ned i segmenter slik at man kan begynne å spille før hele spillet er lastet ned. Det samme gjelder oppdateringer som kan hentes uten å stoppe spillingen.

Xbox One får også en egen spillopptaker som kan lagre filmer fra dine spill i nettskyen for enkel deling. En ny kunstig intelligens analyserer spillestilen din så venner kan spille mot en slags skyggeversjon av deg.

Det er også et nytt prestasjonssystem som utvikles over tid, slik at du alltid skal ha noe nytt å strekke deg etter.

 

Ytelse
Nye spillkonsoller skal ha imponerende ytelse, så de holder seg lenge. Xbox One har fått en åttekjerners prosessor basert på samme arkitektur som er vanlig i pc-er. Dagens Xbox 360 er basert på en annen arkitektur, så det er sannsynlig at eldre spill ikke vil fungere på Xbox One.

Samtidig er arkitekturen den samme som på Playstation 4, så det blir mindre krevende for utviklerne å lage spill til begge plattformene.

Operativsystemet for spill er forskjellig fra systemet som leverer underholdningsfunksjonene, men de kjører samtidig.

Foreløpig produseres Xbox One kun i sort farge. Den har samme forhold mellom høyde og bredde som tv-en, 16:9, så alt skal harmonere. Integrert er en bluray-stasjon for film- og spillplater.

Kontrolleren har ifølge Microsoft fått 40 små og store forbedringer. Blant annet kan spakene nå vibrere individuelt. Kontrolleren synkroniserer seg automatisk med Kinect-sensoren.

Kinect er Microsofts system for stemme og bevegelseskontroller. Xbox One lanseres sammen med en ny generasjon Kinect som skal være enda mer presis enn hittil.

Xbox One blir tilgjengelig akkurat i tide til å legges under juletreet.

Les også:
Slik blir Playstation 4
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.