Piratkopiering er et stort problem for filmbransjen, og det skyldes nok at mange fristes av gratis innhold. Det som gjør saken enda verre for bransjen, er at de som stjeler på mange måter får et bedre produkt enn de som betaler – og det vil bransjen nå gjøre noe med.

Problemet er nemlig at programvaren som skal beskytte filmene som er lovlig kjøpte eller leide over nett ofte låser brukeren til ett system, en maskin eller en type avspiller. Man kan enkelt ta med seg en DVD og se den i huset til venner, men for nedlastede filmer er dette svært komplisert.

Det kan også være vanskelig å ta med seg filmen over på en annen av dine avspillerenheter, for eksempel en bærbar pc, en avspillerenhet som Apple TV eller en mobiltelefon.

Fellesløsning
Markedet for nedlastbare filmer og tv-show er fremdeles begrenset i Norge, men i USA er mye mer tilgjegelig, for eksempel gjennom iTunes. Filmbransjen trenger et løft og vil ikke gå glipp av dette markedet. Nå samles bransjen på den store CES-messen i Las Vegas for å presentere felles planer for hvordan dette skal løses, skriver News.com.

Løsningen skal være resultatet av det siste halvårets arbeid i Digital Entertainment Content Ecosystem, (DECE), en samlig store selskaper fra it- og film-bransjen. Målet skal være å lage en felles digital standard som gjør det mulig å leie digitale filmer én gang, og så kunne se dem på alle ønskede avspillere.

Planen skal gå ut på å lagre bevis for at du har kjøpt en film på nett, i et såkalt ”rettighetsskap”. Dette skal gjøre det mulig å se dine filmer og tv-show på alle enheter som støtter DECE-standarden.

Aldri et kjedelig øyeblikk...
Mulighetene er mange, for eksempel når du er ute og reiser. Det kan for eksempel bli mulig å få tilgang til din personlige samling filmer og lagrede tv-show fra tv-en på hotellet. Du kan også potensielt få tilgang til filmer du har kjøpt på blu-ray-disk uten å ha denne med seg. Det kan være nok å ha den registrert i ”rettighetsskapet” – så kan den lastes ned på en bærbar pc og kanskje også en mobiltelefon.

Dette skal ikke nødvendigvis ligge så veldig langt inn i fremtiden, de første produktene kan kanskje være klare tidlig neste år, skriver news.com. Men bransjen har mye å bevise. Hittil har forbrukerne møtt langt flere hindringer enn muligheter når det gjelder rettighetskontroll på filmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.