Det er nesten tre måneder siden Meng Wanzhou ble arrestert under en mellomlanding i Vancouver i Canada på anmodning fra USA. Pågripelsen har ført til en dyp diplomatisk konflikt mellom Kina, USA og Canada.

Hun, Huawei og to datterselskaper er tiltalt for å ha løyet for amerikanske banker og ført dem bak lyset for å omgå USAs handelsrestriksjoner mot Iran. USA vil ha Meng, som er Huaweis finansdirektør, utlevert og stilt for retten. Huawei avviser anklagene.

Uakseptabel politisk handling

I et nytt intervju med BBC kommer Huaweis grunnlegger Ren Zhengfei med knallhard kritikk mot USA.

– Jeg protesterer mot hva USA har gjort her. Denne typen politiske handlinger er ikke akseptable, sier han om datterens arrestasjon.

Han mener USA benytter økonomiske sanksjoner som et våpen.

– Det er et problem når USA tar i bruk sanksjoner. Dette er en form for stridslyst. Vi protesterer mot hva som har skjedd. Når det først har skjedd lar vi domstolene avgjøre dette, sier han.

Det er utstedt totalt 23 tiltaler mot Huawei, Meng og de to datterselskapene. Hovedpunktene er brudd på handelssanksjonene mot Iran og forsøk på å stjele handels- og bransjehemmeligheter. Den neste utleveringshøringen skal avholdes i mars.

USA har forsøkt å presse allierte til å utestenge Huawei fra utbyggingen av femte generasjon mobiltelefonnett (5G). New Zealand og Australia har allerede utestengt Huawei – til store protester fra selskapet og kinesiske myndigheter.

– Verden kan ikke overse oss. Vi er mer avansert. Det er umulig at USA klarer å knuse oss, sier han i intervjuet om selskapets teknologi.

Østen vil skinne

Selskapet fikk sitt internasjonale gjennombrudd ved utbyggingen av 4G for nesten ti år siden. Telenor er blant selskapene som benytter selskapets basestasjoner og infrastruktur. 5G-utbyggingen vil bygge videre på dagens 4G-infrastruktur.

– Hvis lysene slukker i Vesten vil Østen fremdeles skinne. Hvis Nord blir mørkt har vi fortsatt Sør. Amerika representerer ikke verden. Amerika representerer kun en del av verden, sier Huawei-grunnleggeren.

Han avviser i intervjuet at den kinesiske staten, eller etterretningstjenester, har installert bakdører til Huaweis produkter. Amerikansk etterretning har også advart mot å bruke Huaweis smarttelefoner, som har den nest største markedsandelen i verden.

Frir til Storbritannia

Storbritannia og Tyskland kan stå mot amerikansk press og tillate Huawei-teknologi.

Det britiske senteret for cybersikkerhet har konkludert med at det finnes måter å redusere risikoen ved å bruke Huawei-utstyr i utbyggingen av 5G-nettet.

Ren frir til Storbritannia, som også opplever at internasjonale storselskaper flykter fra landet før brexit.

– Vi stoler på Storbritannia og håper at Storbritannia vil stole enda mer på oss. Vi vil investere mer i Storbritannia. Hvis USA ikke stoler på oss vil vi skifte investeringer fra USA til Storbritannia i et langt større omfang, sier Ren Zhengfei.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Harrison Ford refset Donald Trump
På World Government Summit i Dubai, kritiserer Ford verdensledere som ikke tar klimatrusselen på alvor, blant annet egen president.
01:16
Publisert: