– Markedet vi vokser i er helt fantastisk. Det har vokst veldig kjapt, sier administrerende direktør Jonas Rinde i videoselskapet Huddly.

Det norske selskapet ble startet i 2013 og har siden det hatt en eventyrlig interesse for sine videokonferanseløsninger.

I slutten av 2017 solgte selskapet videokonferansekameraet Huddly Go til teknologigiganten Google i en sjelden avtale. Etter salget ble selskapet verdsatt til 580 millioner kroner i en emisjon, mens selskapet hadde en omsetning på 16 millioner kroner og et negativt driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på snaut 42 millioner kroner i 2017.

I 2018 hadde selskapet en kraftig vekst i omsetningen til 77 millioner kroner, noe Rinde er godt fornøyd med.

– Huddly Go ble lansert mot slutten av 2017, men det er først i 2018 det har vært i full produksjon gjennom et helt år. Vi hadde et estimat om å selge mellom 25.000 og 50.000 eksemplarer av kameraet, og landet på 32.500 midt i den «rangen».

– Samtidig lykkes vi i å lansere vårt andre generasjonskamera Huddly iq som har en enda bedre kostnadsmargin enn forgjengeren, sier Rinde.

Kjøpte opp selskap

Lanseringen av det nye kameraet i fjerde kvartal sørget for en omsetning i fjerde kvartal på drøyt 31 millioner kroner – 40 prosent av de totale inntektene gjennom året.

Samtidig er resultatet langt dårligere enn selskapets forventninger for 2018.

– I 2018 hadde dere et mål om å selge 25.000 kameraer, som ville gitt et driftsresultat (ebitda) på negative 12 millioner kroner. Salget har vært langt over det, men resultatet er på negative 38 millioner kroner. Hva har skjedd?

– Vi har gjort nye ansettelser for å vokse, i tillegg til at vi kjøpte Epigram i fjerde kvartal. Da fikk vi enda flere mennesker på lønningslisten, i tillegg til kostnadene ved oppkjøpet.

Vil doble omsetningen

– Dere ville også øke salget til 100.000 kameraer og ha et driftsresultat på én million dollar i 2019. Dette målet nevnes ikke i den siste kvartalsrapporten.

– Vi har to produkter i markedet med ulike marginer. I tillegg har vi masse tilbehør. Derfor vil vi ikke snakke om salg, men om omsetning. Målet vårt for 2019 er en omsetning på mellom 150 og 250 millioner kroner og øke bruttomarginen vår.

Selskapet hadde en bruttomargin, altså inntektene minus produksjonskostnadene, på 26 millioner kroner i 2018.

Rinde mener de har lagt godt til rette for ytterligere vekst. I 2019 vil de satse på å effektivisere salg og produksjon av kameraene og jobbe med utvikling av programvaren på kameraene.

– Vi har et godt utgangspunkt. Det er ingen av konkurrentene som gjør det på samme måte som oss. Vi ligger to år foran dem. Du kan si at de er som T-Ford, mens vi er som en Tesla.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: – Veldig kult at du nå kan få 15 år gammel rødvin til rett over 200 kr på Polet
– Perfekt moden. Et lite røverkjøp.
02:06
Publisert: