– Dette er en unik avtale. Google tar en kalkulert risiko ved å velge en vekstbedrift som oss, men har tro på verdien kameraet vårt vil gi dem, sier administrerende direktør Jonas Rinde i Huddly om hvordan avtalen mellom hans fire år gamle norske videoselskap og et av verdens største teknologifirma de siste 19 årene gikk til.

Tirsdag kveld annonserte Google sin nye videokonferanseløsning G suite, teknologigigantens nye fremstøt i videokonferansemarkedet. Pakken består av Googles egen mikrofonhøyttaler, en prosessor fra det kinesiske pc-konsernet Asus og det lille smartkameraet Huddly GO – produsert av den norske Tandberg-utbryteren Huddly.

Google valgte det norskproduserte kameraet på bekostning av sine langvarige samarbeidspartnere i det markedsledende sveitsiske selskapet Logitech, som leverte kameraet til Googles forrige konferanseløsning, Chromebox for Meetings.

Milliardsalg

G Suite bygger på Googles eksisterende videokonferanse-app Hangout, som brukes av over tre millioner bedrifter verden over, ifølge Google selv.

Dersom hver av disse bedriftene skulle bestemme seg for å investere utsalgsprisen på 1.999 dollar i en G Suite-løsning, kan pakken ha et potensielt marked på rundt seks milliarder dollar, eller nærmere 49 milliarder kroner, for Googles del.

Rinde kan i henhold til avtalen selskapet har inngått med Google ikke si noe om den økonomiske gevinsten avtalen vil ha for Huddly. I fjor endte selskapet med et negativt resultat før skatt på 6,4 millioner kroner.

– Det er to sider av enhver avtale, men dette er helt klart en bra avtale for begge parter. Dette blir et kvalitetsstempel for oss, samtidig som det skaper verdi for Google også, i at de får innovasjonen vår i sitt produkt, sier Rinde.

Dette er Googles nye videokonferanseløsning The Meeting Room, by G suite. Huddly leverer kameraet i pakkeløsningen.
Dette er Googles nye videokonferanseløsning The Meeting Room, by G suite. Huddly leverer kameraet i pakkeløsningen. (Foto: Google)

Hentet til teknologimekka

Google tok kontakt med Huddly på starten av året for å forhøre seg med potensialet i selskapets nye kamera.

– De var interessert i programmeringsgrensesnittet vårt. Softwaren i kameraet er vår spesialitet, som oppdateres automatisk over tid gjennom skyteknologi, lik en Tesla. Det var dette Google ville bygge sin egen software oppå, sier Rinde.

Kameraet Huddly produserer er et lite, men teknologisk avansert kamera med 4K-oppløsning, tilsvarende fire ganger normal hd. Kameraet har innebygget software som blant annet gjør det i stand til å skille mellom mennesker og andre objekter i et rom, gjøre om informasjon som står skrevet på tavler og whiteboards til digitale filer, og å vise tre forskjellige bildestrømmer samtidig fra en og samme linse.

En av funksjonene til Huddly Go er å vise tre videostrømmer fra ett og samme kamera. For eksempel kan kameraet vise både alle deltagerne i en konferanse og hva som skrives på en tavle lenger unna, samtidig.
En av funksjonene til Huddly Go er å vise tre videostrømmer fra ett og samme kamera. For eksempel kan kameraet vise både alle deltagerne i en konferanse og hva som skrives på en tavle lenger unna, samtidig. (Foto: Huddly)

Samtalene førte til at Google fløy Huddly-teamet ned til hovedkvarteret Googleplex i teknologimekkaet Silicon Valley i California.

– De testet oss, sier Rinde om hva som foregikk under Google-besøket.

Tydeligvis må Huddly ha bestått testen.

Varierende avtaler

Partner Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har bred erfaring med forretningsavtaler innenfor teknologisektoren, og sier det finnes flere avtalemodeller som er vanlige mellom store internasjonale aktører og mindre underleverandører.

– Det beste er hvis man har laget en modell hvor underleverandøren får betalt per distribuerte eller solgte enhet, men det er det ikke alltid man får forhandlet frem, sier han på generelt grunnlag.

Espen Tøndel, partner i Simonsen Vogt Wiig.
Espen Tøndel, partner i Simonsen Vogt Wiig. (Foto: Linda Næsfeldt)

Han nevner også lisensmodeller der det betales for gitte kvanta solgte enheter, eller modeller som baserer seg på et engangsvederlag.

– Slike vederlag er det minst attraktive, da man ikke får med seg verdistigningen ens produkt er med å bidra til, sier Tøndel.

Han sier styrkeforholdet mellom partene ofte er avgjørende for hva slags avtaler som forhandles frem.

– Dersom man får forhandlet frem betaling per enhet, beregnes det i prosenter eller faste beløp?

– Det varierer. Det vil som regel være et nominelt lisensbeløp, sier Tøndel.

Sender tusenvis av kameraer

Verdifullt blir det for Huddly uansett, sier seriegründer Anders Brandt i investeringsfondet Idekapital Fund 1, som også er privat investor i Huddly.

–Dette vil jeg tro kan bli verdidrivende, ja. Det tror jeg vi kan si, sier Brandt.

Han betegner det som kjempestort at en amerikansk gigant har valgt å samarbeide med en liten norsk bedrift.

– Det er ikke ofte vi får til sånt i Norge. Ofte selger vi selskapene våre, men denne gangen selger man altså produktet i en tidlig fase, sier Brandt.

Rinde kan i henhold til avtalene med Google ikke opplyse nøyaktig hvor stort volum kameraer de har sendt ut fra Norge til Google, men bekrefter at antallet er stort.

– Vi har allerede sendt ut tusentalls kameraer i måneden fra Norge, som er produsert her, sier Rinde.

Dobler bedriften

Huddly planlegger nå å bruke Google-avtalen som et springbrett, og er ifølge Rinde i samtaler med andre aktører på markedet.

Selskapet som ble startet i 2013 av de tidligere Tandberg-ansatte Anders Eikenes og Stein Ove Eriksen har de siste årene hentet over 160 millioner kroner i investeringer som oppstartsselskap.

Senest i april hentet de 85 millioner kroner fra investorer. Ifølge Rinde har selskapet satt seg mål om å ta en ny runde med investorer innen året er omme.

– Det er en investering man normalt bare henter én gang i året, men dette blir årets andre runde for vår del, sier han.

Etter planen skal selskapet doble antall ingeniører og utviklere. Selskapet har totalt 45 ansatte, hvorav 35 er ingeniører. Det skal nå bli 70, forteller Rinde.

– Google-avtalen gjør oss i stand til å hente mer penger for å utvide virksomheten vår. Vi girer opp, og må gi gass. Vi kan ikke bare sitte stille og tenke at dette er en automatisk suksess, sier han.(Vilkår)

Var lei nedbemanning. Startet for seg selv
Bjørnar Bråthen (52) og Eva Bråthen (52) jobbet i henholdsvis DNB og i SAS. De var lei stadige nedbemanningsprosesser.
03:51
Publisert: