To tynne ledninger klamrer seg rundt en liten tapp som bærer preg av å være gammel - fra 1920-tallet får vi høre. Den lille loddede knuten har i nesten 100 år knyttet ett hjem i Oslo til resten av verden. Den er fremdeles i bruk, men rundt den henger løse ledningsender i alle retninger – hver av dem et symbol på det som nå skjer – en kunde som har gått videre til mobiltelefon, ip-telefon eller lagt på røret for godt.

Og nå skal alt bort fra koblingsstativet i Kongensgate i Oslo - som i glansdagene var Nord-Europas lengste.

- Dette var hjertet til Norges telenett. Nå river vi det ut og setter opp en liten pacemaker et annet sted, sier Terje Gullen, som er mellomleder for flyttejobben, en herre på 59 år, som i 41 år har jobbet med dette kobberbaserte telenettet.

Jobben er enorm - hele 100 tonn utstyr skal bæres ut, forteller prosjektleder Eivind Thoresen.

Målet er å frigjøre de store lokalene og spare masse energi og penger.

Bildeserie: Se den vanvittige kabelspaghettien

Les også: Legger på røret for Norges 110 år gamle telenett

120 års fatstid på tre mann
Hvert kvartal får Telenor 100 millioner kroner mindre inntekter fra telefoni over dette nettet enn året før, og innen fem år planlegger de å skru dette helt av. Klokken tikker enda raskere for det som var Nord-Europas lengste koblingsstativ. Demonteringen er allerede i gang, og til jobben har Telenor fått hentet inn noen av de siste som kjenner denne teknologien. Mer solid kompetanse skal man lete lenge etter.

- Vi har 120 års fartstid i bransjen, forteller Terje Gullen (59), Odd Schie (61) og ”unggutten” Roger Halvorsen (57).

Det er kompetanse som er gull verdt.

- Vi var heldige som fikk tak i noen gamlekarer som fremdeles visste hvordan dette var bygd opp. Det halverte kostnadene, anslår teknisk direktør i Telenor, Frode Støldal.

Bildeserie: Se den vanvittige kabelspaghettien

Vil fullføre kobber-jobb
DN.no møter de tre kobber-veteranene utenfor bygget i Kongensgate i Oslo, der de altså jobber med å koble fra og kutte ledninger og bygge opp det nye. Dette var hjertet av Norges telenett, og i sine glansdager knyttet det 100.000 hjem sammen med resten av verden. Nå er det 30.000 igjen, og hver måned kuttes flere ledninger.

- Det er litt vemodig. Jeg har vært med på alt som har skjedd innen kobber siden 1973. Jeg kan gå av med pensjon om et år, men har lyst til å fullføre jobben her først, sier Schie, som har vært telemontør i 42 år – i Televerket, som ble Telenor og nå i det Relacom, som ble skilt ut fra Telenor.

Vemodig eller ikke, Schie og arbeidskameratene trives tydeligvis med jobben - praten går lett og muntert dem i mellom.

Bildeserie: Se den vanvittige kabelspaghettien

Historisk sus
I en verden der stadig mer styres av dataprogrammer er det fascinerende å se hvor fysisk alt er i denne sentralen. Man kan se forfallet for denne teknologien på de mange ledningene som er koblet fra – tomme plasser og tykke kabler som er kappet tvert av. Ved siden av ligger andre kabler – og venter på ”saksen”. Det er historisk sus over det som nå skjer med det norske telenettet. Allerede i 1880 ble det første telefonianlegget åpnet i Norge, mellom Oslo og Drammen, og rundt århundreskiftet ble 200 private anlegg samlet under Telegrafverket. Siden dette har kobbernettet vært Norges livsnerve.

Men i 2016 forsvinner leverandørenes støtte til teknologien, samtidig som de som kan teknologien går av med pensjon, som Schie og arbeidskameratene.

Bildeserie: Se den vanvittige kabelspaghettien

Da blir det stille
Men noen bruker fremdeles gammeldags telefoni, og hvis en ledning brytes her må faktisk en ny trekkes, noen må finne frem gjennom en jungel av ledninger som ligger tett sammenpakket i enorme kanaler.

Under fotograferingen får vi flere advarsler om å ikke komme borti noe - og hvis noen mistet forbindelsen fredag rundt klokken 14:00 så er det bare å beklage.

- Etter lunsj fredag jobber vi bare med nye ledninger. Ellers risikerer vi problemer hvis noen mister telefonen rett før helgen, forteller Schie, som understreker at dette er arbeid som krever våkenhet og tunga rett i munnen.

- Ellers blir det stumt, sier han.

Bildeserie: Se den vanvittige kabelspaghettien
Les også: Legger på røret for Norges 110 år gamle telenett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.