Det skulle egentlig bare være plass til 40 personer på iPhone-seminaret IKT-Norge arrangerte sammen med programvarehuset Shortcut denne uken, så da fem ganger så mange var påmeldt måtte de begynne å si nei.

Seminaret handlet om applikasjoner til iPhone og hvilke muligheter man har til verdiskapning gjennom disse.

– Vi skal snart åpne et appsforum i regi av IKT Norge. Og det kommer til å omfatte alle plattformer, sier Torgeir Waterhouse i IKT Norge, med henvisning til at det finnes mange alternative platformer og markeder fra giganter som Google, Nokias og Microsoft.

Vær god, eller glem det
Mange bedrifter lurer nå på om det kan være noe for dem å lage en app til iPhone og andre smarttelefoner for å presentere varer og tjenester. Mange andre sitter sikkert også på gode forretningsideer til apps.

Halvannet år etter at App Store åpnet sine virtuelle dører har man sett både suksess og mange feil.

– Hovedregelen er at om du skal gjøre det må du gjøre det skikkelig. Har du ingenting unikt og nyttig å komme med kan du like gjerne la være, sier Jonas Feiring i Scandinavian Design Group.

Lager man en applikasjon som blir upopulær blant brukerne kan det fort gå ut over et selskaps omdømme og man kan fremstå som useriøse, mener Feiring.

Han får støtte av designer John Eivind Hallén i Shortcut.

– Hvis en app er unyttig blir den slettet. Det er til og med mange som sletter nyttige apps hvis de ser stygge ut, sier Hallén.

Brukerne er dommere
Hallén understreker at applikasjoner må være gjennomført gode for å få suksess.

– Gjør man en dårlig jobb får man dårlige karakterer av brukerne, sier Feiring.

De som har lastet ned programmene i App Store kan gi dem karakterer. Apps som stjeler ideer, er lite brukervennlige eller har lav nytteverdi blir raskt rangert som dårlige. Og da svikter raskt både antallet nedlastinger og eventuelle inntekter. Ingen vil betale for noe fire av fem mener er dårlig.

Mer norsk og nyttig
Det finnes allerede en rekke populære norske apps til iPhone. Noen av de mest populære er applikasjoner for nettradio, Trafikanten sanntidsinformasjon og nyhetsoversikten NewsDesk.

I løpet av året kommer også de første nettbank-applikasjonene til iPhone. På seminaret fikk man blant annet se utkast til Nordeas kommende applikasjon og nylig varslet EDB Businesspartner at de utvikler iPhone-applikasjoner for sine kunder blant bankene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.