Sony holdt torsdag en pressekonferanse under IFA Berlin. De snakket veldig lite om tv og hi-fi i år, men til gjengjeld kom det flere nyheter innen mobil og hodetelefoner. Et helt nytt aktivitetskamera er også på vei.

Xperia XZ1

Tradisjonen tro lanserte Sony to nye Xperia-telefoner på IFA. De heter Xperia XZ1 og XZ1 Compact. De har like spesifikasjoner med unntak av størrelsen. XZ1 har 5,2 tommer skjerm og XZ1 Compact har 4,6 tommer skjerm. Begge telefonene har HDR-skjermer, med full hd oppløsning. De har også fått supersaktefilm-funksjonen som ble introdusert i februar. Denne kan ta video med 960 bilder i sekundet så man kan sakke ned 0,2 sekunder til et seks sekunders klipp.

XZ1 Compact. Her vises 3D Creator-appen hvor man kan lage 3D-modeller av fysiske objekter.
XZ1 Compact. Her vises 3D Creator-appen hvor man kan lage 3D-modeller av fysiske objekter. (Foto: Marte Christensen)

De nye telefonene har også fått en foreløpig unik funksjon, 3D-skanning. 3D-skanneren gjør at man kan lage en 3D-modell av en person eller en ting i 180 eller 360 grader. 3D-objektet som skapes kan brukes i meldinger, apper, spill eller skrives ut på en 3D-printer.

Xperia XZ1 kommer i butikkene allerede neste uke, mens Compact-versjonen kommer i løpet av september. Begge de nye telefonene vil ha det ferske Android 8.0 operativsystemet fra lansering. Prisene er satt til 6790 for XZ1 og 5490 for XZ1 Compact.

Mer støydemping

På IFA i fjor entret Sony markedet for støydempende hodetelefoner med et brak. Deres MDR-1000 X hadde imponerende støydemping, høy lydkvalitet og nye funksjoner for selektiv eller justerbar støydemping.

I år lanserer Sony tre nye hodetelefoner med justerbar støydemping, men i år har alle modellene fått automatisk justering av støydempingen. Via en app på den tilkoblede telefonen vet hodetelefonene om du sitter, går, skynder deg eller kjører bil. Hvor mye støy som slippes inn og stenges ute justeres automatisk ut fra dette. Man kan også aktivere stemmefiltrering om man alltid vil slippe gjennom stemmer og bare filtrere bort ren støy. To av modellene har også en sensor som måler lufttrykket der man er. Støydemping og lyd påvirkes av endringer i lufttrykk, for eksempel i fly, og Sonys hodetelefoner er de første som kan kompensere for dette.

WF-1000 X er Sonys første helt trådløse ørepropper. De har justerbar støydemping som de andre modellene.
WF-1000 X er Sonys første helt trådløse ørepropper. De har justerbar støydemping som de andre modellene. (Foto: Marte Christensen)

De tre modellene er WH-1000XM2, som erstatter fjorårets MDR-1000 X. Denne modellen ligger over ørene og har tradisjonell hodebøyle. Dette er produktet for dem med høyest krav til lydkvalitet.

WI-1000 X er ørepropper med en nakkebøyle. De har de samme funksjonene for måling av lufttrykk og automatisk justering av støydempingen som WH-modellen. En kort test på messen ga også et godt inntrykk av lydkvaliteten.

WF-1000 X er Sonys første helt trådløse ørepropper. Disse proppene har ingen ledning mellom seg og på grunn av størrelsen har de ikke lufttrykksmåling. De andre funksjonene for justerbar støydemping er imidlertid til stede. Proppene har inntil tre timer spilletid på batteriet, men det medfølgende etuiet har et eget batteri som kan lade proppene to ekstra ganger.

Alle modellene kommer til Norge i løpet av september. Prisene er satt til 4000 kroner for WH-1000XM2, 3200 kroner for WI-1000 X og 2500 for WF-1000 X.

Ny Gopro-konkurrent

Sony viste også frem et nytt kompaktkamera som har mange av de samme egenskapene som et aktivitetskamera. Tidligere har Sonys aktivitetskamera hatt en rekke innebygde sensorer for å måle fart og posisjon for brukeren, men RX0 er en enklere variant.

RX0 har fast optikk og fast fokus som GoPro og tåler vann, sand og ytre påkjenninger som et aktivitetskamera. Det kommer også med en rekke fester til sportsutstyr, som et aktivitetskamera. Men ifølge Sony er det altså et kompaktkamera.

Pris og tilgjengelighet for RX0 er inntil videre ikke offentliggjort.(Vilkår)

Her er Sonys IFA-nyheter
Sony viste frem tre nye produkter på europas største teknomesse.
00:45
Publisert: