IFA-messen i Berlin er sammen med CES i Las Vegas den store arenaen hvor alt som kan krype og gå innen forbrukerelektronikk og hvitevarer møter opp. Over 1800 utstillere utfolder seg på 160.000 kvadratmeter utstillingsplass, og det er her de fleste nyheter blir vist frem først.

Normalt er både messeområdet og Berlin sentrum sterkt preget av bannere og reklameplakater for selskaper som Samsung, Sony og LG, men i år er det Google som ironisk nok hadde kjøpt mest reklameplass i den tyske hovedstaden. Ironisk fordi selskapet selv tross alt har sin hovedinntekt fra salg av nettannonser.

Slike bannere har vært å se i hele Berlin sentrum den siste uken.
Slike bannere har vært å se i hele Berlin sentrum den siste uken. (Foto: Magnus Eidem)

Årsaken er at Google står overfor en storstilt lansering av sin digitale assistent Google Assistant i Europa.

Det er en dårlig bevart hemmelighet at Assistant vil komme på 20 nye språk i nærmeste fremtid, inkludert Norge. I fjor var det Amazon Alexa som fikk mest oppmerksomhet. Nå vil Google sørge for at alle har hørt om deres assistent før den lanseres i nye markeder. Derfor har teknogiganten også et par hundre mennesker i hvite kjeledresser som går rundt og informerer om assistenten på messeområdet.

Google selv hadde bare én nyhet på IFA. Det er at Google Assistant nå støtter to språk samtidig. Men i tillegg var Google Assistant nevnt i hundrevis av pressemeldinger og produktpresentasjoner, og Assistant-logoen er til stede på like mange utstillingsbåser.

DN har sett et utall høyttalere, hodetelefoner, tv-er, kjøleskap og støvsugere som man snart får muligheten til å styre med stemmen – og få svar tilbake ved hjelp av Google Assistant.

Det er nemlig dette Assistant gjør, den setter deg i stand til å føre en dialog med elektronikken din, enten via smarttelefonen eller muntlig. Ved å kombinere alt Google allerede vet om deg, informasjon fra søkemotoren og kunstig intelligens, kan Google Assistant svare deg på svært mye.

Tv

Samsungs QLED 8K tv-er fikk mest oppmerksomhet på IFA. De fås i størrelser fra 65 til 85 tommer.
Samsungs QLED 8K tv-er fikk mest oppmerksomhet på IFA. De fås i størrelser fra 65 til 85 tommer. (Foto: Gunnar Lier)

Det har ikke bare handlet om digitale assistenter på IFA. Tv er tradisjonelt det de fleste er mest opptatt av. I år ble det pratet mye om 8K, den neste generasjonen innen billedoppløsning. Dagens tv-er med ultra-hd-oppløsning – ofte kalt 4K – står for omtrent 78 prosent av salget i Norge.

Selv om apparatene har vært tilgjengelige noen år, er det fortsatt ikke veldig stort utvalg av innhold i 4K-kvalitet. Likevel mener enkelte produsenter som Samsung, LG, TCL og Sharp at det er på tide å masseprodusere og markedsføre 8K-tv-er. Andre selskaper som Sony og Philips mener det er best å vente til man har nådd en grense for hvor bra 4K kan bli.

Hi-fi

Produktsjef Heidi Hausted Fredberg fra Bang og Olufsen avduker deres nye høyttaler Beosound Edge på IFA-messen i Berlin. Designen er inspirert av en pund-mynt på høykant.
Produktsjef Heidi Hausted Fredberg fra Bang og Olufsen avduker deres nye høyttaler Beosound Edge på IFA-messen i Berlin. Designen er inspirert av en pund-mynt på høykant. (Foto: Gunnar Lier)

Innen tv-lyd er det nå nesten bare snakk om lydplanker. Fullverdige surround-systemer er nå forbeholdt det øverste kvalitetssjiktet. Lydplankene blir stadig bedre på å simulere surround, også ved å reflektere lyden fra taket for å gi lyden enda en dimensjon.

Trådløse høyttalere fortsetter også å vokse og modnes. Det er et enormt utvalg av design og god lydkvalitet til stadig mer konkurransedyktige priser. Og fra i år støtter mange av dem stemmestyring med Amazon Alexa eller Google Assistant.

Den som stakk av med mest oppmerksomhet på messen var nok Beosound Edge fra Bang & Olufsen.

Beosound Edge – verdens dyreste og mest vellydende romdeler?
Beosound Edge er først og fremst en glimrende smarthøyttaler. Men den har noen helt nye triks i ermet også.
01:54
Publisert:

Hodetelefoner har stått litt stille i år, men Sony lanserte en ny støydempende hodetelefon – WH-1000XM3- som flere medier, inkludert DN, allerede har kåret til verdens beste.

Stadig flere produsenter satser også på såkalt helt trådløse ørepropper, det vil si ørepropper som ikke er koblet til hverandre.

Smartklokker

Smartklokker begynner å bli stuerent også blant etablerte ur-produsenter. På IFA i år fikk spesielt Fossil oppmerksomhet for sine smartklokker fra Fossil, Michael Kors og Emporio Armani.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.