Telenors India-planer ble hardt kritisert da oppkjøpet av Unitech Wireless ble kjent i fjor høst. Finanskrisen raste som verst og investorene ville ha en trygg havn og utbytte. Telenor-ledelsen ga dem en offensiv satsing og varslet en stor emisjon.

Emisjonen ble avverget, men det betyr kutt andre steder. Selskapet har ikke utbyttekapasitet i 2009, men venter å gjenoppta utbytte for 2010, med utbetaling i 2011, melder TDN Finans fra Telenors kapitalmarkedsdag.

Stor minus
Satsingen i India vil synes kraftig på kontantstrømmen i selskapet.

Finansdirektør Trond Westlie fortalte under presentasjonen tirsdag at satsningen i India vil medføre et samlet tap på driftsmessig kontantstrøm på 22 milliarder kroner før selskapet når break even på kontantstrøm fra driften om anslagsvis fem år fra lanseringen.

Bare i år er tapet på kontantstrømmen som følge av driften av Unitech Wireless i India på mellom 5 og 6,5 milliarder kroner.

Til neste år er tapet på 9-11 milliarder kroner.

Selskapet venter breakeven på ebitda-nivå etter rundt tre år.

Telenors mobiltilbud i et av verdens mest folkerike land lanseres i fjerde kvartal i år, men Baksaas vil ikke ut med datoen.

Forberedt på inntektsnedtur
Flere analytikere har også vært skeptiske til hvilke inntekter det vil være mulig for Telenor å oppnå i India. Fortsatt er andelen mobilbrukere på kun 35 prosent, men inntekter per kunde er lave og har falt kraftig den siste tiden.

Arpu i India er nå i den laveste enden i sammenligning med de fleste asiatiske markeder.

- Arpu-fallet i India er som ventet, sa Baksaas.

Han mener at det er flere ting å notere på den positive siden: Den økonomiske nedgangen i India er ikke blitt så dyp som enkelte forventet på slutten av fjoråret, og gjenvalget av den sittende regjeringen skaper forutsigbarhet for økonomisk vekst. Samtidig kan andre faktorer slå negativt inn, som at tørke i år kan ha innvirkning på forbruket senere.

Ifølge presentasjonsmaterialet venter Telenor at inntjeningen per kunde i India vil falle enda mer før den stabiliserer seg.

Ingen ekstramuskler
Telenor bruker nå det meste de har av muskler på å bygge seg opp i India. Selskapet har jevnlig kjøpt opp mobilselskaper rundt i verden, men nå ventes det ingen større oppkjøp på mellomlang sikt, melder TDN Finans. Tilbakekjøp av aksjer må også stille bakerst i køen.

- Det er lite rom for aksjetilbakekjøp på mellomlang sikt, opplyses det ifølge TDN Finans.

Telenor opprettholder ellers sin guiding om at organisk omsetning i 2009 vil være på linje med omsetningen i 2008.

Ebitda utenom India ventes fortsatt å være på rundt 34 prosent, mens det er fortsatt ventet en negativ ebidta på 1,5 til 2,0 milliarder kroner i 2009.

Mindre investeringsbehov
Telenor melder at markedet i den nordiske regionen er lite påvirket av finanskrisen. De ser også positivt på sterk vekst innen mobilt bredbånd.

Samtidig melder selskapet at investeringsbehovet i selskapets nett fortsatt er synkende. Dette skyldes at selskapet stort sett har bygget ut for dekning med såkalt 2G-mobiltelefoni og markedsdrevet utbygging av 3G-nett, som gir raskere mobilt internett. Samtidig faller prisene på både 2G og 3G-utstyr kraftig. Selskapet vil også aktivt se på nettverksdeling med konkurrenter, noe som kan kutte kostnader.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.