Gullet blir ofte sett på som en trygg havn der investorene kan bevare verdiene sine i usikre tider. I starten av 2017 rykket til oppover, som den gjorde i starten av fjoråret også.

Men den siste måneden har prisene beveget seg mer eller mindre flatt. Til sammenligning har bitcoinprisene skutt i været i samme periode og er opp 70 prosent på en måned, og 660 prosent så langt i år.

Det har fått flere analytikere til å lure på om bitcoin er det nye gullet, ifølge Marketwatch.

– Det er mye vanskeligere med gull

– Jeg tror det er en direkte sammenheng mellom stigningen til bitcoin denne måneden og gullets nylig utflating, sier Perry Woodin, sjef i Node40, et selskap som driver med tjenester innen regnskapsføring med kryptovalutaer og blockchainteknologi, ifølge Marketwatch.

– Dragningen vekk fra gull er også et tegn på at investorene ser mer verdi i det som kan bli brukt i dagligdagse situasjoner. En kan kjøpe mye for bitcoin nå. Det er mye vanskeligere med gull, sier Woodin.

Flere bedrifter og butikker har i det siste begynt å ta i bruk bitcoin som betaling. Blant annet tar selskaper som Microsoft, sandwichkjeden Subway, Expedia, Wikipedia og Whole Foods betalt i bitcoin, ifølge 99bitcoins.com.

Møter også motstand i børsene

Gull er verdsatt i amerikanske dollar, og pleier som regel å bevege seg i motsatt retning av dollar, og stiger vanligvis når rentene faller. Den siste uken har amerikanske 10-årige statsobligasjoner falt. Gull har steget noe den siste uken, mens bitcoin har satt ny all-time-high og er opp 26 prosent.

– Bitcoin forhindrer gullprisene i å stige. Kortsiktige investorer setter pengene i bitcoin, sier sjefanalytiker Chintan Karnani i Insignia Consultants til Marketwatch, og legger til at bitcoin ennå ikke har slått seg helt opp i India, Kina og Asia i det hele tatt, der investorene fortsatt kjøper gull.

Ifølge Marketwatch har gullet også møtt motstand i de tre nøkkelindeksene på Wall Street som alle har steget til rekordnivåer i 2017. Og, gull er fortsatt opp 11 prosent så langt i år.

Mer forsiktig

Én bitcoin koster fredag formiddag 7341 dollar, tilsvarende 59.800 kroner. Den siste stigningen har fått partner og sjefanalytiker Thomas Lee i Fundstrat Global Advisors til å innta en mer forsiktig holdning til den digitale valutaen, ifølge Bloomberg Technology.

Tidligere i høst anslo han at bitcoin kom til å treffe 6000 dollar i midten av 2018 og 25.000 dollar innen 2022. Han mener at oppgangen den siste måneden blant annet skyldes at derivatbørsen CME i Chicago vil søke om tillatelse til å tilby finansinstrumenter basert på digitale valutaer – i første omgang bitcoin.

Han anbefaler nå å kjøpe bitcoin på 5.500 dollar, og fastholder samtidig sin anslag om en bitcoinpris på 25.000 dollar i 2022. (Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: