- Mannen som står bak kravet har vi aldri sett. Han vil ikke vise seg frem. Og siden ingen står frem er det vanskelig å bevise at det er en virkelig person, sier Telenors Dag Melgaard til Dagensit.no.

På vårparten ifjor tikket en melding inn til Fornebu om at selskapet Farimex Products, Inc., med adresse på De britiske jomfruøyene, krevde 3,8 milliarder dollar av Telenor.

Ingen i Telenor-ledelsen hadde hørt om selskapet før, men etternavnet på personen som var oppført som eier, hørtes mistenkelig kjent ut.

Den brysomme partneren
Mikhail Friedman er et navn som får Telenor-ledelsens smil til å blekne. Den ukrainske forretningsmannen er eier og sjef for Alfa Group, et russisk konsern som handler med olje, detaljhandel, bank og telekom.

  På begynnelsen av 2000 inviterte Telenor Alfa inn som medeier i det ukrainske telefoniselskapet Kyvistar. Samarbeidet har ført til et sluk av advokathonorarer. I en lurvete eierskapskamp har Alfa Group trukket Telenor for retten i Ukraina 12-15 ganger. Hvor mye penger som er gått med, vil ikke Telenor uttale seg om.

Nå har trøbbelet forflyttet seg til det russiske selskapet Vimpelcom, der Telenor eier 29,9 prosent av aksjene og Alfa-gruppen eier 44 prosent av selskapet.

Krever tapserstatning
Sist uke ble Telenor dømt til å punge ut nesten 12 milliarder kroner til Farimex Products, Inc.

Farimex eier 0,02 prosent av aksjene i Vimpelcom, og mener Telenor har påført Vimpelcom store tap, etter at nordmennene motsatte seg oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren Ukrainan Radio Systems (URS) i 2005.

Nå har domstolen i den sibirske byen Omsk dømt Telenor til å betale den knøttlille aksjonæren 11,6 milliarder kroner.

Tilbake står Telenor og undrer seg over hvem som står bak kravet.

Les russernes tilsvar her: Benekter Telenors beskyldninger

Vi er meget overbevist om at trådene mellom Farimex og Friedman er der. Dag Melgaard

Finnes fetter Friedman?
- Vi har ikke holdbare nok beviser på hvem som står bak Farimex. Selskapet er registrert på De Bristiske Jomfuøyene, men vi har ingen adresse og ingen telefon til selskapet. Dimitri Friedman som er oppført som selskapets eier har aldri materialisert seg. Vi har bare sett en kopi av ett pass fra ham en gang. Men ethvert spor av mannen og selskapet er effektivt ryddet av veien, sier Melgaard.

Alfas Mikhail Friedman vokste opp i den Ukrainske byen Lvov på 1960-tallet. Telenor mistenker at en mann ved navn Dimitri Friedman skal ha vokst opp samme sted på samme tid.

  - Vi har gått inn for å finne informasjon om mannen som har saksøkt oss. Vanligvis er det lett å finne dåpsattester og liknende i folkeregistre og andre steder, men her er vi blitt avvist hver gang vi ber om dokumentasjon som på uforklarlig vis visstnok ikke lenger finnes. Vi har derfor ikke noe ugjendrivelig bevis på at det er den samme Dimitri Friedman som er fetteren til Mihail Friedman, fortsetter Melgaard.

Forsnakkelse i retten
Telenor er likevel temmelig sikre på at det er Alfa som står bak Farimex fra Jomfruøyene.

- Vi er meget overbevist om at trådene mellom Farimex og Friedman er der. Det belager seg blant annet på forsnakkelse fra Alfas advokater som sier ”vi” når de snakker om Farimex i retten. Det har de gjort flere ganger, sier Dag Melgaard.

Altimo, som er russiske Alfa Groups telekomvirksomhet, benekter at det er noen forbindelse mellom Alfa og saksøker Farimex, slik Telenor mener det er.

Les mer her: Benekter Telenors beskyldninger

Dimitri Friedman står oppført som eneste direktør og eneste ansatte i firmaet. Dag Melgaard

Den lille aksjonæren har ifølge Melgaard gitt uttrykk for at han fører saken ”på vegne av andre Vimpelcom-aksjonærer”. Han krever også at beløpet Telenor er dømt til å betale skal tilfalle Vimpelcom.

Telenor er meget interessert i å vite hva slags fyr det er som står bak milliardsøksmålet.

- Det er ikke registrert noen andre ansatte på Farimex. Dimitri Friedman står oppført som eneste direktør og eneste ansatte i firmaet, så dette må være en person med store finansielle ressurser siden han er i stand til å gå til så omfattende søksmål.

Ifølge Telenor er det flere ting som tyder på at personene bak Alfa og Farimex er de samme.

- Det er samme argumenter og samme retorikk i denne saken som i voldgiftssaken Alfa har tatt ut mot oss i Geneve, der de krever 1 milliard dollar.

Konstruert sak
Telenor mener saken aldri skulle vært ført fordi russisk lov tilsier at man ikke kan saksøke et selskap eller person på annet sted enn der selskapet er registrert eller personen bor. Verken Telenor, Vimpelcom, Altimo eller noen av de saksøkte styremedlemmene har adresse i Sibir.

- Vi mener dette er en konstruert sak og ført i strid med russisk lov. I Khanty-Mansiysk saksøkte Farimex også Alfa-eide Altimo og selskapet CT Mobile, som eier aksjer i Megafon, der for øvrig TeliaSonera er hovedeier.

Melgaard tror disse to ble inkludert i søksmålet for at det skulle ”se penere ut” når det ikke bare var Telenor som var skyteskiven.

- CT Mobile har ingen ting med URS å gjøre, som var utgangspunktet for søksmålet mot Telenor og har heller ingen tilknytning til noen av de andre saksøkte eller til VimpelCom. CT Mobile er den eneste av de som er saksøkt som har en forretningsadresse i Sibir, og det er den eneste grunnen til at retten i Khanty-Mansiysk og Omsk tillater saken ført i regionen Dette er brudd på russisk lov. Det skulle aldri vært akseptert.

Disse tre domstolene kan kalles et juridisk Bermuda-triangel. Dag Melgaard

Juridisk Bermuda-Triangel
Første del av denne rettssaken startet i Khanty-Mansiysk i Sibir. Etter en anke fra Telenor ble den dommen kansellert, og Telenor tapte altså saken da den ble gjenopptatt i Omsk i Sibir. Nå skal saken ankes videre til Tyumen i Vest-Sibir.

Dag Melgaard nøler ikke å sammenlikne de sibirske domstolene med Bermuda-trianglet, der det på uforklarlig vis skal ha forsvunnet en rekke skip og fly.

- Disse tre domstolene kan kalles et juridisk Bermuda-triangel. Det finnes flere eksempler på at dette triangelet har fungert som et sted der det er forsvunnet verdier på ubegripeligvis, sier Melgaard og sikter blant annet til oljeselskapet BP som har lidd tap der.

- Trianglet er spesielt. Sakene går fra den ene domstolen til den andre.

Telenor håper saken havner i russisk høyesterett.

- Vi må jo tro på at det russiske rettsvesenet skal fungere rettmessig, men stålsetter oss på at det kanskje ikke vil gå så mye bedre i Tyumen. Vi konstaterer at den russiske presidenten selv innrømmer at det er mye korrupsjon i russiske rettssaler som det må ryddes opp i. Det støtter Telenor varmhjertig, sier Melgaard.

Les også:
Benekter Telenors beskyldninger
<b>Brustad sender hastebrev til Russland</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.