I kveld startet Apple sin årlige programutviklerkonferanse i San Fransisco, og tradisjonen tro holdt selskapet en storslått innledningspresentasjon med mange produktnyheter.

Det er ikke så veldig overraskende at det ikke kom noen ny Iphone i dag, selv om mange hadde håpet på det. Men smarttelefonentusiastene fikk imidlertid en forhåndstitt på Apples nye operativsystem til Iphone og Ipad, Ios 6.

Som ventet «kaster» Apple Google på dør som sin hoffleverandør av kart og navigsjonstjenester i neste versjon av Ios. I stedet har de laget et egenutviklet kartsystem som skal inneholde full navigering. Dette betyr ikke bare at de snyter sin tidligere bestevenn Google for en mengde inntekter, men de går også i direkte konkurranse med Tomtom, Navigon og andre navigasjonsleverandører som lager egne apps til Ios.

Den nye karttjenesten får vektorbaserte kart, noe som kan redusere datamengden som trengs for å laste ned kartene med inntil 99 prosent. Det er i hvert fall tallet Google gikk ut med da de lot sine Android-brukere ta i bruk vektorgrafikk i Google Maps for ti måneder siden. Men Google lot ikke Apple-brukerne ta del i denne nyvinningen, noe som kan ha vært utslagsgivende for hvorfor Apple nå lanserer sin egen karttjeneste.

Språkmektig Siri
Siri får også en oppgradering. Hun har lært seg flere språk, norsk er ikke ett av dem, følger bedre med på sportsresultater, restaurantanmeldelser og kinoprogram. Hun kan nå reservere bord for deg og oppdatere Facebook-statusen din.

Ios 6 får også en tettere integrering med Facebook ved å synkronisere Facebook med kontaktregisteret og kalenderen på Iphone eller Ipad. Dette er riktignok ikke en nyvinning, men en funksjon andre mobile operativsystemer har hatt i flere år allerede.

Deling til Facebook blir også mulig direkte fra kameraet, karttjenesten og nettleseren.

 

Passbook
Passbook er en ny tjeneste Apple har utviklet som tar vare på dine billetter, kuponger og kvitteringer. Ved å skanne, eller i praksis fotografere, billetter eller kuponger kan du vise disse frem på telefonen din i stedet for å ha med deg papiret når du skal inn et sted. Om alle brukersteder kommer til å godta dette er neppe opp til Apple, men tanken er god.

Passbook bruker din plassering og leser av avtalene i din kalender for å automatisk hente opp riktig billett eller kupong på låseskjermen på telefonen. For eksempel når du ankommer din faste kaffebar eller når det er på tide å gå ombord i flyet ditt. Det skal altså være unødvendig å lete opp riktig kupong selv.

Ios 6 kommer «til høsten», men utviklere - eller de som har betalt for Apple å late som de er utviklere - kan laste ned en forhåndsversjon av Ios 6 allerede nå.

Det nye systemet blir kun tilgjengelig på Ipad 2, nye Ipad, Iphone 3GS, Iphone 4 og Iphone 4S. Første generasjon Ipad og eldre Iphone-modeller vil ikke kunne installere den nye versjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.