I 2013 startet gründerne Karstein Lien, Lars Ivar Bjugstad, Håvard Tegelsrud og Tore Helland selskapet Turtleneck as. De ville løse et gjenkjennelig problem for alle som eier ørepropper, nemlig kaoskrøllen som oppstår når man legger proppene i lommen. Løsningen skulle være en «sokk» man kunne tre utenpå ledningen, og dermed forhindre den irriterende trådknuten.

Etter å ha sikret seg lisens og gått gjennom finansieringsrunder blant annet via nettsiden Kickstarter.no, vant selskapet pris under Norwegian Crowdfunding Event i 2016, for beste folkefinansieringskampanje. Samtidig meldte selskapet om flere tusen salg til både inn- og utland, og gikk gjennom en ny folkefinansieringsrunde, denne gangen gjennom nettstedet startskudd.no.

I D2 ble «sokken» beskrevet som et produkt som «kunne forhindre hjerteinfarkt».

Men til tross for glødende anmeldelser og priser, var det ikke nok til å sikre oppstartsbedriftens fremtid. 16. desember erklærte Turtleneck konkurs i Drammen tingrett.

Styreleder og medgründer Bjugstad sier det ikke foreligger noen planer om salg av bedriften, og opplyser samtidig at Innovasjon Norge har et krav på litt under én million i konkursboet.

– Vi har hatt det mye moro og lært masse i løpet av de seks årene vi holdt på. Gjengen som startet har samtidig kombinert dette med fast jobb og småbarnsliv, sier han.

To mill. i underskudd

Til DN forteller styreleder Bjugstad at de ikke nådde salgsvolumet de hadde sett for seg, og at det opprinnelige produktet – sokken til ledningen på øreproppene – ikke fikk det gjennombruddet de hadde jobbet for.

– Det var mye innsats uten å komme noen særlig vei. På grunn av patentspørsmål i USA kom vi ikke inn på det markedet, noe som kan ha hatt en påvirkning. Vi mislyktes også med noen nye produkter og lansering knyttet til disse, sier styrelederen.

Siden selskapets oppstart har det ifølge tall fra Brønnøysundregistrene gått med godt over to millioner kroner i samlet underskudd, mens årlige inntekter mellom 2013 og 2019 ikke én gang har oversteget én million.

Clara Beate Malm (til venstre), Karstein Lien og Tore Helland i Turtleneck. Helland og Lien er to av dem som var med å starte selskapet. Bildet er fra 2017.
Clara Beate Malm (til venstre), Karstein Lien og Tore Helland i Turtleneck. Helland og Lien er to av dem som var med å starte selskapet. Bildet er fra 2017. (Foto: Fartein Rudjord)

På spørsmål om inntoget av Apples Airpods og andre trådløse øretelefoner rammet salget av den opprinnelige «sokken», som først kom i 2015, innrømmer Bjugstad at de så utviklingen komme.

– Det er en trend at ting blir trådløst, og vi selger jo en sokk for tråder. Det var litt derfor vi også ville ha flere ben å stå på, med andre type produkter. Men komplikasjoner rundt blant annet produksjonen spiser av marginene, sier Bjugstad.

Ingen verdier i selskapet

Ifølge styrelederen gikk gründergjengen inn med rundt 500.000 kroner fra egen lomme i prosjektet, i tillegg til støtten og folkefinansieringsrundene.

Gjennom disse rundene ble det hentet inn omtrent 240.000 kroner.

Da DN omtalte gründerne i 2017 hadde de tatt i bruk aksjebasert folkefinansiering, og oppga at de gjennom ordningen hadde fått 32 nye investorer og 325.000 kroner i frisk kapital.

– Hva ville dere gjort annerledes dersom dere fikk starte på nytt?

– Det er vanskelig å vite hva som kommer til å slå an på forhånd, men vi er takknemlige overfor dem som kjøpte produkter og støttet oss på veien. Det er sikkert ting vi kunne gjort annerledes, men jeg føler at vi tok begrunnede valg da vi sto i det, sier Bjugstad.

Ifølge selskapets bostyrer, advokat Line Langseth i advokatfirmaet Svensson Nøkleby, finnes det ingen verdier igjen i selskapet.

Hun forteller også at det var selskapet selv som meldte oppbud overfor tingretten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.