Investoren Mike Novogratz solgte seg ut av hedgefondet Fortress for 255 millioner dollar i 2015. Da hadde han opplevd flere år med underskudd, og han har siden vært i det Bloomberg kaller frivillig eksil fra Wall Street. Nå er han ifølge byrået tilbake, og med seg har han planer om å investere stort i kryptovalutaen bitcoin.

Novogratz skal starte et nytt hedgefond med 500 millioner dollar for å investere i blant annet kryptovaluta, ifølge en kilde Bloomberg har snakket med. Galaxy Digital Assets Fund, som det skal hete, vil dermed være det største hedgefondet i verden som investerer i bitcoin.

I et intervju med Bloomberg ville Novogratz ikke uttale seg om noen slike planer, men han fortalte om potensialet for gevinst med trading av digital valuta.

– Dette kommer til å bli den største boblen i våre levetider. Prisene kommer til å komme langt foran der de burde være. Du kan tjene en hel del penger på veien opp, og det planlegger vi, sier han.

Svingninger i kursen

September har vært et godt eksempel på bitcoin-svingninger. I starten av måneden var kursen like under 5000 amerikanske dollar. Deretter falt den 30 prosent på to uker, etter at kinesiske myndigheter varslet planer om å slå ned på handelen av bitcoin, mens den amerikanske finanstoppen Jamie Dimon kalte bitcoin for svindel.

Novogratz har planer om å benytte seg av ustabiliteten.

– Jeg solgte da kursen var ved 5000 eller 4980 dollar. Så, tre uker senere, prøver jeg å kjøpe like over 3000. Hvis du er god på det og du er en trading junkie, så er det mye moro, sier han til Bloomberg.

Novogratz startet handel med bitcoin i 2015, og forteller at han tjente 250 millioner dollar på salg av bitcoin og ethereum, en annen digital valuta, tidligere i år. I dag har han ukentlige møter hvor han snakker med opptil 90 mennesker om kryptovalutaer på sitt Manhattan-kontor.

Novogratz sammenligner bitcoin med det ville vesten, og sier at det er behov for mer regulering fra myndighetene. Frem til det kommer vil man kunne tjene godt på raske handler, tror han.

Blir sannsynligvis splittet

Tidligere i september kom nyheten om at bitcoin sannsynligvis blir splittet igjen i november. Sist gang det skjedde, steg verdien på en bitcoin fra 2735 dollar til 4950 dollar på kun én måned.

Det siste året har interessen for digitale valutaer vokst kraftig. Den samlede markedsverdien til alle kryptovalutaer i omløp er nå 125 milliarder dollar. Bitcoin utgjør nær halvparten.

Den økende interessen har skapt store kapasitetsutfordringer. Bitcoin-miljøet har lenge vært uenige om hvordan de skal kunne håndtere flere transaksjoner, men i sommer ble partene enige om en løsning kalt «SegWit2x» eller «New York-avtalen». Det er en komplisert programmeringskode som innebærer to oppgraderinger av bitcoin.

Fase to av oppgraderingen skal implementeres i november, og innebærer en dobling på størrelse av blokkene i bitcoin. Flere er kritiske til oppgraderingen, og det er derfor ventet at bitcoin nok en gang vil splitte seg. (Vilkår)

Blir det en lykkelig slutt på denne krisen?
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer situasjonen i Norske Skog på TV2 Nyhetskanalen.
01:32
Publisert: