Produsenten av robotstøvsugerne Roomba, Irobot, har havnet midt i en strid om personvern, skriver The Guardian. Irobot-sjef Colin Angel foreslo at de kunne selge detaljerte kart over kundenes hjem, basert på informasjonen fra de avanserte robotstøvsugerne, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Det er et helt økosystem av varer og tjenester et smart-hjem kan levere i det øyeblikket du har et utfyllende kart over hjemmet som brukeren har tillatt at blir delt, sa Colin Angel til Reuters.

Den muligheten har ført til en ny teknologisk kurs for selskapet. Mens alle rengjøringsroboter kan navigere seg rundt i et rom, er det bare de mest avanserte maskinene som gjør det ved å skape seg et virtuelt kart av området. De enklere utgavene beveger seg bare rundt mer eller mindre tilfeldig inntil de til slutt har dekket det meste av rommet.

Colin Angel sier til Reuters at Irobot, som gjorde Roomba kompatibel med Amazons stemmestyrte tjener Alexa i mars, kan komme til å inngå avtaler om å selge sine detaljerte oversikter over kundens hjem til en eller flere av de tre store – Amazon, Apple eller Googles Alphabet – i løpet av de neste par årene. Ingen av dem har bekreftet dette.

Mens investorene tenner på planene og har sendt aksekursen opp fra 36,89 dollar for ett år siden til 87,90 dollar på Nasdaq tirsdag, er forbrukernes representanter mer skeptiske.

– Informasjon som er samlet i folks hjem, bør behandles som personlige opplysninger og selskapene må forsikre seg om at det er gitt eksplisitt tillatelse til å samle og dele informasjonen, sier Jim Killock i Open Rights Group til The Guardian.

Colin Angel sier ifølge Reuters at Irobot ikke vil selge data uten kundenes tillatelse. Han sier også at han regner med at de fleste vil gi tillatelse for å oppnå alle fordeler et smarthjem gir. Men selskapets vilkår ser ut til å gi en slik tillatelse allerede.

– Det er mulig at dette ikke skremmer deg, men det burde nok gjøre det, skriver Rhett Jones på teknosiden Gizmodo.

– Alt dette er en del av en større kamp mellom noen få store selskaper om å samle opp hver lille bit av informasjon de kan få tak i. Nå vil de vite alt om hjemmet ditt også.

 (Vilkår)